KlimaatvluchtelingenAD SCHELLEN - 26 OKTOBER 2009 | 779 keer gelezen
De opwarming van de aarde wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de stijgende zeespiegel. Volgens internationale wetenschappers zal het zeewater tot het jaar 2100 tussen de 18 en 59 centimeter stijgen. En dat brengt weer een nieuw probleem mee: klimaatvluchtelingen.
Laag liggende eilanden in de Stille Oceaan (slechts één tot twee meter boven zeeniveau) zoals Tuvalu, Kiribati en Vanuatu zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Niet alleen zullen de eilanden als er niets gebeurt uiteindelijk volledig onder water verdwijnen, maar ook wordt het grondwater, en dus de landbouw waar de lokale bevolking zo afhankelijk van is, nu al aangetast door het oprukkende zeewater.
Het brakke grondwater kan ook niet meer als drinkwater worden gebruikt, waardoor de eilandbewoners op regenwater aangewezen zijn, ook in periodes van grote droogte. Conservatieve schattingen van het Klimaatpanel van de Verenigde Naties geven aan dat de eilanden binnen dertig jaar onbewoonbaar worden.
Geen geld voor oplossingen
Ontwikkelde landen zullen naar verwachting de komende eeuw miljarden uitgeven om hun kustlijn te beschermen, maar deze kleine eilanden hebben simpelweg geen geld om dijken aan te leggen of hun land op te hogen.
De regering van de eilandengroep Tuvalu heeft gedacht aan het kopen van een nieuw stuk land ergens, maar ook daarvoor ontbreekt het de natie, die nauwelijks inkomstenbronnen heeft, aan geld. Toch zal er een oplossing gevonden moeten worden. Het hoofdeiland is op het breedste punt namelijk slechts 200 meter breed, waardoor er nu al bij elke stevige vloedgolf een stukje van het eiland verdwijnt.
Hulp van buiten
De eilanden in de Stille Oceaan, maar ook de Verenigde Naties pleiten er nu voor dat ‘buurlanden’ Australië en Nieuw-Zeeland mensen gaan opvangen die door de stijgende zeespiegel hun woonplaats moeten verlaten.
Te meer omdat deze twee landen zelf een hoge CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking hebben en dus meer dan de eilanden zelf verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Er ligt internationale druk op Australië en Nieuw-Zeeland om hun immigratiebeleid zodanig aan te passen dat er een apart jaarlijks quotum voor klimaatvluchtelingen ontstaat. Tot nu toe zijn deze landen echter nog terughoudend geweest met het doen van concrete toezeggingen.
200 miljoen klimaatvluchtelingen in 2050
De eilanden in de Stille Oceaan zijn niet de enige landen die met humanitaire problemen als gevolg van klimaatverandering te maken zullen krijgen. Andere laaggelegen gebieden die bedreigd worden door het zeewater zijn de Bahama’s, Bangladesh en landen in de Indische Oceaan, waaronder de Malediven.
Maar bij klimaatvluchtelingen moet bijvoorbeeld ook gedacht worden aan mensen die vanwege de droogte hun woonplaats in de Sahel (Afrika) zullen moeten verlaten, omdat er niet genoeg drinkwater en voedsel is. Door het veranderende klimaat zullen talrijke gebieden onleefbaar worden, waardoor er volgens de International Organization for Migration in 2050 al 200 miljoen klimaatvluchtelingen kunnen zijn.
Ad Schellen is senior fondsmanager bij Delta Lloyd Asset Management en heeft sinds 1997 ervaring met beleggen in mondiale thema’s, waaronder milieutechnologie en duurzame energie. Ad trad in 1993 in dienst bij Delta Lloyd Asset Management. In de laatste jaren heeft Ad zich steeds meer toegelegd op het vergaren van kennis omtrent de klimaatproblematiek. Hij is de fondsmanager van het Delta Lloyd Water & Climate Fund en het Delta Lloyd New Energy Fund. Hij trad in 2008 op in de film “A Convenient Truth” van Delta Lloyd Asset Management. In de columns verwoord Ad zijn visie op de politieke en economische zetten in het schaakspel voorafgaand aan de Klimaattop in Kopenhagen. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (beleggings-)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Ad Schellen/Delta Lloyd Asset Management geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Bron :
http://www.beursduivel.be/column/60...atvluchtelingen
Verantwoording :
Dit artikel is heel interessant omdat dit gaat over concrete gevolgen van de opwarming van de aarde namelijk = Het verdwijnen van eilanden die niet meer dan 2 meter boven de zeespiegel uitsteken.
Als de klimaattop in kopenhagen geen concrete maatregelen kan treffen zijn deze eilanden gedoemd om in de zee te verdwijnen.
Ook in de sahara zullen er klimaatvluchtelingen ontstaan omdat het weinige water dat er is nu nog sneller zal opdrogen.
Kortom een heel interessant artikel dat echt het vermelden waar is.