Enkele post bekijken
  #1  
Oud 30th November 2009, 11:50
katrien.anthonis katrien.anthonis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Halle-Zoersel
Posts: 76
Professor kweekt varkensvlees in lab

Professor kweekt varkensvlees in lab
NVT - Wetenschappers van de universiteit van Eindhoven kweken kunstmatig varkensvlees in hun laboratoria.

Het team van professor Mark Post oogst cellen uit spierweefsel van een levend varken. Die zogenaamde myoblasten zetten ze uit in een glazen schaal met een voedselbad dat ze halen uit foetussen van andere dieren. Vervolgens gaan deze cellen zich snel delen, wat kunstmatig spierweefsel oplevert.

Post heeft nog niet geproefd van zijn in-vitrovarken maar geeft toe dat zijn 'vlees' er nog allesbehalve appetijtelijk uitziet: 'In de natuur bewegen varkens veel en dat levert steviger en smakelijker hammen op. Als we erin slagen ons kunstvlees voortdurend te stretchen, zal dat eveneens steviger weefsel opleveren.' Hij wil het voedselbad ook vervangen door een volkomen kunstmatige oplossing.

De wetenschapper is ervan overtuigd dat zijn 'vlees' over vijf jaar op de markt zal komen, in eerste instantie als vulling van worsten en andere bereide vleeswaren. Zijn onderzoek wordt overigens gesponsord door een worstenmerk én door de Nederlandse overheid.

Het grote voordeel van in-vitrovarkens is dat ze geen methaan afscheiden, een zeer schadelijk broeikasgas. De vleesindustrie speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde.

De dierenrechtenbeweging Peta - de Nederlandse tegenhanger van Gaia - is opgetogen over het vooruitzicht dat op termijn vlees niet langer gelijk zal staan aan dode dieren. Maar veeartsen waarschuwen dat het grote publiek moeilijk overtuigd zal kunnen worden van de voordelen van kunstvlees.

BRON: Het Nieuwsblad 30/11/2009

Dit artikel verbaast me helemaal niet. De wetenschap blijft maar evolueren. De varkenskwekers en slachterijen zullen wellicht niet zo tevreden zijn bij het vernemen van dit nieuws. Als dit vlees op de markt zou komen is dit niet erg positief voor hun portemonnee. Wel kan dit misschien op lange termijn helpen om voedseltekorten uit de wereld te helpen. Maar ik vermoed dat die technologie daar momenteel nog iets te duur voor is.
Het zou, volgens dit artikel, goed zijn voor het milieu. Dit kan ik uiteraard alleen maar toejuichen. Maar is het wel gezond voor de mens zelf?
Met citaat antwoorden