Enkele post bekijken
  #3  
Oud 27th November 2009, 20:38
elien.leys elien.leys is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Lille
Posts: 58
"Liever een paar grote centra met experts"

"Liever een paar grote centra met experts"

Carine Vrancken, voorzitter coördinatie Nederlandstalige cel van abortuscentra, nuanceert de nood aan kleinschalige centra voor abortus, zoals dat waar Mechelen aan denkt.
In een interview met Radio1 wijst Vrancken erop dat het beeld van het ongewenst zwangere meisje van 16 dat niet weet waarheen om een abortus te laten uitvoeren eerder uitzonderlijk is. Ze staaft dat met enkele cijfers: "het gros van de vrouwen (80 procent) die een zwangerschapsonderbreking laat uitvoeren in België is tussen de 20 en 40 jaar", aldus Vrancken. De anderen, jonger dan 20 jaar, zijn dus slechts een minderheid van die 18.000 vrouwen. Bovendien gaat het bij die 1.800 gevallen ook om 18- en 19-jarigen die uiteraard sexueel actief zijn.

Vrancken wees er in het interview met radiopriogramma Peeters en Pichal ook op dat het grootste deel van de abortussen niet in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, maar bijvoorbeeld wel in abortuscentra. Dat de Mechelse ziekenhuizen liever geen zwangerschapsonderbrekingen uitvoeren, hoeft dan ook niet per se zo'n groot probleem te zijn, volgens haar.

"Ik heb liever dat katholieke ziekenhuizen duidelijk zeggen dat ze dat niet doen dan dat ze de indruk geven dat wel te doen, maar dan gekleurde informatie te geven aan de mensen en op hen inpraten om hen bijvoorbeeld een schuldgevoel aan te praten. Mensen hebben het recht op een neutrale en professionele hulp. En dat kan in de abortuscentra."

In het Nederlandstalige landsgedeelte zijn er zes dergelijke centra: in Oostende, Gent, Hasselt, Antwerpen en twee in Brussel.

Vrancken vindt een 300-tal gevallen per jaar (waarvan sprake is in Mechelen) een relatief klein aantal om een apart centrum voor in te richten.

"Ik zou eerder pleiten voor grotere, kwaliteitsvolle centra met experts in plaats van voor versnippering." Volgens Vrancken zijn de meeste 16-jarigen - "om dan toch dat clichébeeld maar te gebruiken" - ook inventief genoeg om de weg naar die centra te vinden.


Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20091127_032
Datum: 27 november 2009

Abortus, het is een hot toppic in onze samenleving de dag vandaag. En toch is het nog altijd een taboe. Mensen willen liever niet dat anderen weten dat ze een abortus hebben laten uitvoeren. Dit is natuurlijk hun eigen keuze. Vrouwen moeten in ieder geval de kans hebben op deze keuze. Dat ziekenhuizen deze operatie niet willen uitvoeren vind ik eigenlijk niet kunnen. Iedereen heeft recht op medische hulp, eender waar. Gespecialiseerde abortuscentra hebben natuurlijk ook hun voordelen. Hier krijg je objectieve informatie en wordt je geholpen door experten. Abortus is een moeilijke keuze zo ook de uitvoering ervan zo blijkt.
Met citaat antwoorden