25th November 2009, 11:51
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Grobbendonk
Posts: 40
|
|
Franstalige kranten: 'Twee linkerhanden'
Franstalige kranten: 'Twee linkerhanden'
La Libre Belgique: 'Twee linkerhanden'
'Het is gebeurd. We kunnen er niet aan ontsnappen', zet Jean-Paul Duchâteau meteen de toon in La Libre Belgique. 'Tien dagen geleden riepen de Franstaligen (en met hen vele Vlamingen) nochtans in koor dat een nieuwe regeerperiode onder Leterme niet kon.' La Libre sneert naar de 'hypocrisie van de PS en CDH, die maar niet willen toegeven dat ze de nominatie van Didier Reynders als premier hebben verhinderd'.
De krant is ongenadig voor Leterme. 'Het is misschien wreed, maar noodzakelijk te herhalen dat deze man twee linkerhanden heeft en dat er weinig kans bestaat dat dit verandert.' La Libre vindt dat de opeenvolging van 'nederlagen, onhandigheden en stupiditeiten' nog moeilijk als 'malchance' omschreven kunnen worden. 'Leterme heeft niet langer nood aan één kruk (Dehaene, nvdr), maar aan twee. En wat valt er dan nog te besturen?'
Le Soir: 'De verstandigste oplossing'
'Dit is niet de beste oplossing, maar ook niet de slechtste', begint Béatrice Delvaux haar commentaar in Le Soir. 'Dit is gewoon de verstandigste oplossing, gezien de omstandigheden.' De krant trekt zich op aan de komst van Jean-Luc Dehaene als BHV-ontmijner. 'Zijn aanwezig
verzekert de Franstaligen dat BHV 'op de oude manier' aangepakt zal worden', klinkt het. Bovendien kan CD&V op die manier Leterme behoeden voor definitieve 'collatorale schade'.
Want BHV verdwijnt uit het dagelijkse politieke leven, zodat de regering zich op andere zaken kan concentreren. Le Soir is bovendien blij dat CD&V hiermee resoluut kiest voor een onderhandelde oplossing en niet langer voor 'het diktaat van de splitsing zonder toegevingen'. Bovendien maakten ook enkele Franstalige partijen de jongste dagen openingen. 'Er is meer vertrouwen tussen de noord-zuid partners', besluit Delvaux.
Bron: De Standaard
25 november 2009
Motivering
De maatschappelijke relevantie van dit artikel schuilt in de mogelijke beïnvloeding die kranten lijken uit te oefenen in verband met onze Belgische politiek. Het lijkt me duidelijk dat het niet de hoofdredacteurs zijn van de kranten die bepalen wie premier wordt van het land. Wat betreft onze eerste minister, begrijp ik dat de Franstaligen niet staan te springen om de terugkeer van Yves Leterme.
|