Mirakel alleszins vereist voor geheimhouding...
Spionagetechnologie nieuwe uitdaging voor conclaaf
VATICAANSTAD (ap) - Computerkrakers, elektronische afluisterapparaatjes en hypergevoelige microfoons: ze vormen potentieel een nieuwe uitdaging voor het conclaaf dat vanaf volgende week maandag een opvolger kiest voor Johannes Paulus II.
SPIONAGE is een stuk gesofisticeerder geworden sinds de verkiezing van de overleden paus Johannes Paulus II. Maar het Vaticaan vertrouwt erop dat het de eeuwenoude geheimhouding kan garanderen die de bijeenkomst omgeeft. ,,Het is niet alsof dit het eerste conclaaf is dat we afhandelen'', zegt een functionaris van het Vaticaan, die anoniem wenst te blijven.
De veiligheidsdiensten van het Vaticaan weigeren te praten over de getroffen maatregelen om afluisterpraktijken tijdens het conclaaf tegen te gaan. Maar volgens Giuseppe Mazzullo, een privé-detective en gepensioneerde politieman wiens eenheid in Rome in het verleden nauw samenwerkte met het Vaticaan, staat het vast dat de experts van het Vaticaan versterking zullen krijgen van de Italiaanse politie en beveiligingsdiensten uit de privé-sector. ,,De veiligheid is zeer strikt'', aldus Mazzullo. ,,Het wordt zeer moeilijk, indien niet onmogelijk, om heimelijk informatie los te krijgen.''
Niet alleen journalisten maar ook krakers en regeringen zullen het conclaaf nauwgezet volgen. De verleiding om te spioneren zal groot zijn. Onthullingen over het verloop van het conclaaf zouden het Vaticaan in verlegenheid kunnen brengen - denk maar aan gevoelige onderwerpen als de standpunten van mogelijke kandidaten over de relaties met moslims of joden, over contraceptie of de relaties met China.
In 1996 kondigde wijlen paus Johannes Paulus II nieuwe regels af om de kardinalen te beschermen tegen ,,bedreigingen voor de onafhankelijkheid van hun oordeel''. Vooral het verbod op gsm's en elektronische zakagenda's is volgens veiligheidsexperts zinvol. ,,Afluisteraars kunnen doordringen tot die instrumenten, de microfoon aanzetten en er een afluisterapparaat van maken. Het is zeer makkelijk te doen'', zegt James Atkinson, die in de VS een bedrijf leidt dat gespecialiseerd is in de opsporing van afluisterapparatuur.
En dan zijn er nog de lasermicrofoontjes, die vanop 400 meter conversaties kunnen oppikken door de registratie van trillingen op ramen of andere harde oppervlakten. ,,Je richt de laser op een raam of een hard voorwerp in de kamer, zoals het glas van een fotokader. Wanneer er gepraat wordt, moduleert het glas met het geluid van de stem en kan de geluidsweergave gerecupereerd worden'', zegt een veiligheidsexpert in New York die niet genoemd wil worden. Om nog maar te zwijgen over zendertjes of recorders die niet groter zijn dan een muntstuk. Om die buiten te houden, zullen specialisten gevoelige ontmoetingsruimtes moeten doorzoeken.
12/04/2005
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|