Cijfers huiselijk geweld liegen niet
BRUSSEL - Wie vandaag een wit lintje draagt, protesteert tegen huiselijk geweld. In 2007 werd liefst 56.748 keer aangifte gedaan bij de politie.
Zelfs Manneke Pis draagt vandaag en voor de rest van de week een wit lintje, uit solidariteit met slachtoffers van huiselijk geweld. Vandaag worden er zowat overal in het land symbolische acties gehouden tegen dit veel voorkomende geweld dat zich doorgaans achter gesloten deuren afspeelt. Er worden ballonnen opgelaten, lintjes uitgedeeld en de provincie Vlaams-Brabant deelt pleisterdoosjes uit. Dit alles naar aanleiding van de internationale dag tegen partnergeweld.
De cijfers liegen er niet om: in 2007 werd liefst 56.748 keer melding gemaakt van huiselijk geweld bij de politie. Dat is een flukse stijging in vergelijking met het jaar 2000. Deels is die te verklaren door de betere registratie van dit fenomeen, ten gevolge van de justitiële omzendbrief ter zake. Vroeger gingen deze feiten vaak verloren onder de noemer ‘slagen en verwondingen'.
Met name de registratie van fysiek geweld tussen partners en/of ouders en kinderen is gestegen, van goed 17.000 in het begin van dit decennium, naar ruim 30.000 nu. Dat is bijna een verdubbeling. Van psychisch geweld werd vorig jaar bijna 19.000 keer aangifte gedaan. Seksueel geweld bleef beperkt tot 736 aangiftes. Economisch geweld – opsluiting, isolatie – daalde naar toch nog bijna 7.000 aangiften.
Vermoed wordt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, omdat lang niet alle slachtoffers bereid zijn om aangifte te doen.
Ook de Centra voor Algemeen Welzijnswerk, die per gerechtelijke arrondissement een aanspreekpunt voor partnergeweld hebben, zien jaar na jaar een stijging van het aantal gezinnen dat hulp zoekt vanwege deze problematiek. Ruim 6.500 gezinnen klopten daar aan voor hulp, of 17 per dag.
‘In 2006 heeft ook Welzijn een omzendbrief partnergeweld verspreid, en die is goed afgestemd op de omzendbrief van Justitie, waardoor de politie almaar vaker doorverwijst naar de hulpverlening', zegt Kris De Groof van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.
Maar op het vlak van preventie kan er volgens haar nog veel beter worden samengewerkt. De Groof: ‘Al die symbolische acties zijn erg versnipperd en ze brengen niet allemaal zoden aan de dijk. Het is tijd om eens te kijken wat werkt en wat beter kan. Wij zien bijvoorbeeld heel weinig preventie en bewustzijn rond de problematiek in het onderwijs. Er gaat veel aandacht naar seksueel misbruik van kinderen. Maar als het over geweld tussen ouders gaat, wil men zich liever niet bemoeien. “Dat is toch geen probleem van de kinderen?”, hoor je dan. Toch kunnen kinderen in de klappen delen wanneer ze geweld tussen hun ouders proberen te stoppen. Bovendien raken kinderen die getuige zijn van partnergeweld, even getraumatiseerd als kinderen die zelf klappen krijgen.'
www.caw.be/geweldinhetgezin
www.horenzienenpraten.be
Blog DS, 25-11-2009 (Veerle Beel)