Wetenschap
zondag 22 november 2009.
Echte ‘rolling stones' blijven verbazen
staat voor een raadsel in Death Valley in Californië — De Rolling Stones zijn legendarisch, maar de échte rollende stenen zijn dat evenzeer. Wetenschappers breken zich er het hoofd over hoe het kan dat de zware stenen in Death Valley (VS) tot 300 meter per jaar kunnen rollen. Hans-Maarten Post
Niemand heeft ze al ooit écht zien rollen, maar de sporen die de stenen in het zand achterlaten, spreken boekdelen. In de jaren vijftig werden de zwijgende ‘rolling stones' in Death Valley voor het eerst gesignaleerd. Ze liggen in het zogenaamde Racetrack Playa, een meestal opgedroogd meer in het bekende nationale park in Californië.
Racetrack Playa is 4,5 kilometer lang en 2 kilometer breed. De bodem is uitzonderlijk vlak: het noordelijke punt ligt slechts 4centimeter hoger dan het zuidelijke. Op de opgedroogde bodem liggen stenen die merkwaardige sporen achterlaten in het modderachtige zand. Het is een natuurfenomeen dat al jarenlang bestudeerd wordt.
Geen mens die echt weet hoe het komt dat ze bewegen, maar de meest plausibele theorie tot dusver is dat ze rollen door een samenloop van omstandigheden. Soms regent het net genoeg om de bodem glad te maken. Als er dan een stevige wind opsteekt, kan die de stenen een duwtje in de rug geven. De winden in Death Valley halen namelijk snelheden tot meer dan 140kilometer per uur. Anderen menen dat de stenen niet glijden op het water, maar op een dun laagje ijs, dat ‘snachts op dat water gevormd wordt bij koude temperaturen.
Tot drie jaar zichtbaar
Dat de wind er voor iets tussen zit, lijkt welhaast zeker, want alle stenen bewegen zich in dezelfde richting. De sporen blijven meestal tot drie jaar zichtbaar. Voor fotografen uit de hele wereld zijn de zwijgende stenen, net zoals die zingende trouwens, al sinds tijden een geliefkoosd onderwerp
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...&subsection=173
Eigen Mening.
Zo zie je maar dat we nog niet alles van de natuur weten. Toch wel indrukwekkend dat die stenen zomaar verder rollen, en dan niet zomaar stenen, maar kanjers van stenen. En dat ze dan nog eens 300meter per jaar verder rollen, mysterieus. 300m is toch al wel iets.
Het is wel aan te nemen dat de interesse van de fotografenwel hier naar toe gaat. Stel dat je zo'n steen die verder rolt kunt vastleggen.