Volgens de nieuwe Michelingids 2010 tellen België en Luxemburg momenteel 114 sterrenrestaurants. Dat zijn er 10 meer dan vorig jaar. Het Hof van Cleve in Kruishoutem en De Karmeliet in Brugge blijven de enige driesterrenrestaurants.
Onder de 14 restaurants met 2 sterren bevinden zich 4 nieuwe: Slagmolen in Opglabbeek, Château du Mylord in Ellezelles, Hertog Jan in Brugge en L’eau Vive in Profondeville. Château du Mylord verloor 3 jaar geleden een ster, maar wint die dit jaar dus terug.
Bij de 98 eensterrenrestaurants zijn er 15 nieuwe. Een van hen, Nuance uit Duffel, wordt nu al zo veelbelovend genoemd dat het wellicht volgend jaar een 2e ster zal binnenhalen. Bruneau uit Ganshoren valt in deze editie terug van 2 sterren naar 1 ster. 4 restaurants, waaronder 3 Vlaamse, verliezen hun ster: Gin-Fish (Antwerpen), Kasteel Withof( Brasschaat) en Manoir Stuivenberg (Varsenare).
Restaurant Fleur sur L'eau in Dendermonde kreeg in deze editie voor het eerst een ster. Toch sluit het morgen zijn deuren, omwille van privé- en gezondheidsredenen. Bij Michelin kregen ze pas gisteren dit nieuws te horen.
De toekenning van de sterren gebeurt nog steeds op basis van 5 criteria: kwaliteit van de producten, beheersing van de kooktechnieken en smaken, persoonlijkheid van de chef, de prijs/kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties.
Tafelen tegen een schappelijke prijs
In de nieuwe gids zijn er ook 125 “Bib Gourmand”-restaurants opgenomen. In deze restaurants worden complete menu’s aangeboden voor maximaal 35 euro. Door deze restaurants wil de Michelingids duidelijk maken dat lekker tafelen voor iedereen toegankelijk kan zijn: “Wanneer het vandaag economisch wat minder gaat, zijn deze restaurants nog belangrijker en nog gewilder bij het publiek.”
Nieuwe namen hier zijn onder anderen Bij Lam & Yin (Antwerpen), Assiette Blanche en Refter (beiden Brugge), De Kristalijn (Genk), Potiron (Kasterlee), Bienvenue (Maaseik), Villa Maritza (Oostende), De Refugie(Tienen), Lo Zio(Turnhout) en Vin Perdu (Oud-Turnhout).
Bovendien bevat de gids 80 adressen van “Bib Hotels”, waar u tegen een schappelijke prijs goed kan overnachten.
De gids ligt vanaf 26 november in de winkelrekken.
www.deredactie.be
23/11/09
België komt nog eens positief in het nieuws!
Ik denk ook wel dat onze restauranten deze herkenning verdienen. Dit is de beloning op hun werk.
Dat de Belgische keuken scoort vind ik percies geen verrassing.
Ik denk dat België altijd al gestaan heeft voor een goede keuken. Als je onze keuken vergelijkt met andere keukens. Bijvoorbeeld met die van Engeland.
Dan kun je denk ik toch wel concluderen dat onze keuken beter is omdat onze keuken minder vettig is, verzorgder en de prijs valt ook goed mee.