Obama-plan gezondheidszorg neemt eerste horde
De Amerikaanse Senaat stemde vannacht om het debat te openen over een drastische hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. Daarmee neemt de hoeksteen van het binnenlands beleid van president Obama een eerste horde in een ongetwijfeld nog lange weg. De Democraten slaagden er in op een cruciaal moment de rangen te sluiten.
De Senaat stemde met 60 stemmen voor en 39 tegen om het debat over een ingrijpend hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg te openen. Het wetsvoorstel dat in de Senaat voorligt, moet 31 miljoen Amerikanen die nu geen ziekteverzekering hebben toegang verschaffen tot betaalbare gezondheidszorg. Het prijskaartje wordt op 850 miljard dollar (570 miljard euro) over tien jaar geraamd.
De debatten starten na Thanksgiving, donderdag 26 november, en zullen waarschijnlijk een groot deel van december duren. De Democratische meerderheid wist ter elfder uren de rangen te sluiten en haalde zo, inclusief twee onafhankelijken die doorgaans mee met de Democraten stemmen, de broodnodige 60 stemmen om vertragingsmaneuvers ('filibustering') van de Republikeinse oppositie te vermijden.
Twee conservatieve zuidelijke Democraten, Mary Landrieu uit Louisiana en Blanche Lincoln uit Arkansas, stemden na intensief overleg uiteindelijk voor, maar gaven meteen aan dat dit niet betekent dat ze zich uiteindelijk ook achter het wetsvoorstel zullen scharen. Binnen de Democratische meerderheid heerst verdeeldheid tussen de 'blue state Democrats', Democraten uit traditioneel sterk Democratisch getinte deelstaten, en 'red state Democrats', meer conservatieve Democraten uit deelstaten die traditioneel Republikeins stemmen.
Landrieu herhaalde nog eens dat ze, net als de Republikeinen, tegen een door de overheid beheerde ziekteverzekering is. De stemming van vannacht was dan ook in de eerste plaats een test of de Democraten intern toch de rangen konden sluiten en daar slaagde de partij in.
Obama
Het debat in de Senaat over de gezondheidszorg is nog lang niet het eindpunt. Het Senaatsvoorstel moet later nog verzoend worden met het wetsvoorstel dat zich op zijn beurt een weg baant door het Huis van Afgevaardigden. Pas als Capitol Hill een eengemaakt voorstel heeft, kan het plan het Witte Huis en president Barack Obama, die van de hervorming van de gezondheidszorg de hoeksteen van zijn beleid maakte, bereiken. Dat zal hoogstwaarschijnlijk pas in 2010 zijn.
bron:
http://www.tijd.be/nieuws/buitenlan...8262872-439.art
Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle Amerikanen. Ik denk dat er een drastische hervorming nodig was, dus dit is goed nieuws. De Amerikanen hebben niet het RSZ-systeem dat wij hier in België kennen, daarom is het goed dat Obama gaat werken aan een hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. De kosprijs is natuurlijk wel gigantisch, maar dat is ook wel logisch.