
19th November 2009, 19:07
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Nov 2009
Locatie: Retie
Posts: 57
|
|
Van Rompuy is voorgedragen als president
Premier Van Rompuy is voorgedragen als Europees president op de top in Brussel. Dat wordt bevestigd in kringen in rond de premier. Een officiële benoeming is er nog niet, maar het zou wel eens zeer snel kunnen gaan.
Volgens sommige diplomatieke bronnen zouden de socialistische regeringsleiders de Britse Catherine Ashton naar voren schuiven als minister van Buitenlandse Zaken. Daarmee lijken de kansen voor premier Van Rompuy als president van de EU nog gestegen.
De Britse premier Gordon Brown wou zijn voorganger Tony Blair "tot de laatste snik" blijven verdedigen als kandidaat voor het Europees presidentschap, maar lijkt nu zijn strijd op te hebben gegeven. Catherine Ashton is nu nog Europees commissaris voor Handel en heeft het voordeel dat ze vrouw en Brits is. De socialistische regeringsleiders zouden haar naar voren schuiven als minister van Buitenlandse Zaken.
Als de berichten kloppen ligt de weg voor Van Rompuy volledig open. Het beraad dat om 18u is begonnen zou zo wel eens minder lang kunnen duren. De Europese staatshoofden en regeringsleiders beslissen wie de Europese president en wie de Europese minister van Buitenlandse Zaken worden.
De staatshoofden en regeringsleiders schuiven aan tafel voor een traditioneel diner, zonder diplomaten en andere belangrijke vertegenwoordigers. Een informele sfeer dus, waarbij de Europese leiders vrijer kunnen spreken. Ook Commissievoorzitter José Manuel Barroso zit mee aan tafel. Eerst houden de leiders nog een aantal "bilateraaltjes" alvorens ze echt aan de maaltijd beginnen.
Officieel eindigt de top om 21 uur, maar er zullen voldoende vertalers en tolken aanwezig zijn om tot ver in de nacht te voort te gaan, mocht dit nodig zijn.
Balkenende: "Ik ben geen kandidaat"
Al wekenlang wordt gespeculeerd over de nieuwe Europese posten van president en minister van Buitenlandse Zaken. Reinfeldt heeft zijn 26 Europese collega's de voorbije dagen verschillende keren opgebeld, maar hij moest gisteren toegeven dat hij er nog niet uit is. "Ze hebben niet allemaal dezelfde mening", zei Reinfeldt.
Herman Van Rompuy is dus volgens de meeste waarnemers topfavoriet om president te worden. Andere mogelijkheden zijn Jan Peter Balkenende en Jean-Claude Juncker uit respectievelijk Nederland en Luxemburg, maar ook de Brit Tony Blair geeft nog niet op. Die eerste liet aan het persbureau AFP verstaan dat "hij geen kandidaat is, want niemand heeft mij iets gevraagd". Hij hoop dat er snel een beslissing kan gevonden worden.
Bron: Deredactie.be, 19/11/2009
---------------
Eigen mening: Dit is een goede zaak voor België. België is altijd een voorloper geweest binnen Europa en nu dus ook. Hopelijk kan hij ons land positief promoten in het buitenland wat ook onze economie zeker ten goede KAN komen.
|