14th November 2009, 12:29
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Geel
Posts: 69
|
|
Belg is gehecht aan rood-wit
'Belg is gehecht aan rood-wit'
Joëlle Milquet zegt 'non' tegen zwart-witte Europese plaat — NVT - De ministerraad is het niet eens geworden over de invoering van een zwart-witte nummerplaat. Vicepremier Joëlle Milquet (CDH) vindt dat de Belg te zeer gehecht is aan de combinatie rood-wit.
Vanaf 1 juli 2010 worden ook in ons land de Europese nummerplaten uitgereikt. België is het enige EU-land dat nog geen nummerplaat naar Europees model heeft.
De Europese nummerplaat zal een combinatie hebben van zeven cijfers en letters. De huidige Belgische telt zes tekens (drie letters en drie cijfers). Op de Europese nummerplaat staan ook de Europese sterretjes en de letter van het land (B voor België). Daarom is de nieuwe nummerplaat breder dan de huidige Belgische.
Op de ministerraad stelde staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) gisteren een Europese nummerplaat voor met een zwart-wit combinatie. Hij voerde aan dat een aantal lidstaten ook de combinatie zwart-wit gebruiken. Bovendien contrasteren deze kleuren sterker, waardoor ze vlotter leesbaar zijn bij flitscontroles. De andere excellenties waren niet overtuigd. Vooral vicepremier Joëlle Milquet (CDH) pleitte voor het behoud van rood-wit. Volgens haar is de Belg erg gehecht aan zijn nummerplaat, vooral wanneer hij in het buitenland landgenoten kruist. Europa legt alleen de aanwezigheid van het Europese logo en de letter van de lidstaat aan de linkerkant op. Over de kleur beslist de lidstaat zelf.
Na bijna een uur debatteren werd het voorstel verdaagd naar de ministerraad van 27 november.
De burger zal wel moeten betalen voor de Europese nummerplaat. De huidige Belgische worden gratis afgeleverd. Voor het nieuwe type moeten er twee officiële nummerplaten, een vooraan en een achteraan, worden gekocht. Hoeveel ze zullen kosten, is nog niet bekend. In Frankrijk kost een paar nummerplaten 18 euro.
De Europese nummerplaten zullen eerst te beurt vallen aan nieuwe inschrijvingen. Later worden de bestaande nummerplaten vervangen. Wanneer dat het geval is, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat na vijf jaar een meerderheid van het Belgische wagenpark de Europese nummerplaat zal dragen.
Bron: De Standaard, 14/11/09
Mening: Ik heb totaal geen problemen met het feit dat over een aantal jaren iedereen in België een zwart-witte nummerplaat in plaats van een rood-witte nummerplaat zal hebben. Ergens begrijp ik het wel dat sommige mensen dit niet willen, maar je zal altijd voor-en tegenstanders van iets hebben. Wat maakt het uit welke kleur onze nummerplaat heeft?! Er wordt aangehaald dat we dan, wanneer we ons in het buitenland vertoeven, minder snel landgenoten gaan herkennen. Waar slaat dat nu weer op?
|