Enkele post bekijken
  #1  
Oud 6th November 2009, 13:30
Lies.De.Kock Lies.De.Kock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Geel
Posts: 74
Lightbulb 'Vlaamse regering bespaart 85 miljoen euro op hoger onderwijs'

'Vlaamse regering bespaart 85 miljoen euro op hoger onderwijs'

BRUSSEL - De Vlaamse regering bespaart de komende jaren 85 miljoen euro op het hoger onderwijs. Dat heeft de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) berekend. De studentenorganisatie vraagt zich daarom ook af of de regering de beloofde verhoging van het hoger onderwijsbudget met 10 procent wel zal doorvoeren.


De voorbije jaren zagen de hoger onderwijsinstellingen de studentenaantallen spectaculair stijgen. Maar volgens de VVS volgt de financiering van het hoger onderwijs niet hetzelfde groeipad. Integendeel, de hogescholen en universiteiten kunnen steeds minder doen met het beschikbare budget, terwijl er toch meer van hen verwacht wordt.

De Vlaamse regering beloofde in haar regeerakkoord om het budget voor het hoger onderwijs met 10 procent te verhogen. Maar de VVS vreest dat het omgekeerde zal gebeuren. De studentenorganisatie rekende zelf uit dat er de komende jaren 85 miljoen euro bespaard zal worden op het hoger onderwijs. Zo levert de niet-indexering van de werkingsmiddelen in het hoger onderwijs een besparing van 18 miljoen euro op. Tussen 2011 en 2013 wordt er nog eens jaarlijks 1,27 procent bespaard op de werkingsmiddelen, wat neerkomt op 40 miljoen euro op drie jaar tijd.

Volgens de VVS wordt ook bespaard op het rationalisatiefonds, het fonds voor de rationalisatie van het hoger onderwijs. De VVS spreekt van een besparing van 24 miljoen tussen 2010 en 2013. Tot slot wordt er zo’n 3 miljoen euro bespaard op kleinere maatregelen zoals het uitstellen van het Hoger Beroeps Onderwijs.

svh (belga)
6 november 2009
bron :http://www.nieuwsblad.be/article/de...DMF20091106_022

Ik vind de besparing op hoger onderwijs redicuul. In tijden van crisis is het normaal dat er bespaard wordt maar moet dit ten koste van de toekomstige werkkrachten? Minister van onderwijs Pascal Smet stelt gelijke kansen voorop maar bij een drastische besparing ter realisatie van een uitgebouwd hoger onderwijs is dit tegenstrijdig.In België kan iedereen zogezegd verder studeren juist omdat de overheid hier een grote inspanning doet. Gaan we binnenkort Amerika achterna? Oké dat is misschien wat drastisch maar toch de overheid moet investeren in zijn jeugd en deze alle mogelijkheden bieden.
Met citaat antwoorden