Onderwerp: Enige troost
Enkele post bekijken
  #3  
Oud 5th November 2009, 14:17
Jente.Roosenbroeck Jente.Roosenbroeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Nijlen
Posts: 77
Roken doet veel meer dan je denkt..

Ik was zonet opzoekwerk aan het doen en kwam op dit artikel. Ondanks dat het 4 jaar oud is, blijft het waar. Vele rokers zijn niet op de hoogste van alle gevolgen van kettingroken. Daarom vond ik het toch belangrijk jullie dit te laten weten.

Bron: De Morgen
8 september 2005

Rokers hebben dubbel zo veel kans om op latere leeftijd hun zicht te verliezen als niet-rokers. Uit analyses aan het Brits Instituut voor de Blinden blijkt dat het verband tussen de ogen en de sigaret even duidelijk is als dat tussen roken en longkanker.

Slechts weinig rokers zijn zich daar van bewust. Uit een bevraging van het Nationaal Instituut voor de Blinden en de Vereniging tegen Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie (LMD), de belangrijkste vorm van ouderdomsblindheid, blijkt dat slechts 7 procent van de Britse bevolking ervan op de hoogte is. Toen de onwetenden te horen kregen wat roken met je gezichtsvermogen kan doen, wilden maar liefst zeven op de tien stoppen of verminderen.

De verenigingen vragen nu dat er een nieuwe 'Roken veroorzaakt blindheid'-waarschuwing op de sigarettenpakjes komt. Studies wezen ook uit dat mensen die al twintig jaar gestopt waren met roken opnieuw hetzelfde risico liepen als mensen die nooit gerookt hadden. De boodschap, zoals verwoord door de voorzitter van de Vereniging voor Ouderdomsblindheid, Steve Winyard, was duidelijk: "Begin er niet aan en als je het toch doet, stop ermee."

Hij voegde er ook nog aan toe dat van alle mogelijke oorzaken voor ouderdomsblindheid roken de enige is die er "ontegensprekelijk" mee in verband kan worden gebracht. Winyard: "Mensen zijn daar niet van op de hoogte en velen hebben zelfs nog nooit van de aandoening gehoord."

Bij deze vorm van ouderdomsblindheid vertoont de macula, de gele vlek in het oog, een degeneratie. Ze gaat minder goed functioneren en kan zelfs totaal verdwijnen. De aandoening komt het meest voor bij oudere mensen, mogelijk als gevolg van een verslechtering van de stofwisseling bij een kwetsbare bloedvoorziening, maar er is ook een variant bij jongere mensen. In negen op de tien gevallen is de degeneratie 'droog', een vorm die niet genezen kan worden. Bij de 'natte' vorm is dat wel mogelijk. De belangrijkste symptomen zijn stoornissen in het kleurenzicht, beeldvervormingen en het 'gat in het beeld'. In België zouden zowat 150.000 mensen lijden aan de ziekte.


Ik hoop dat de rokers onder ons hier eventjes bij stil staan, en nadenkek of ze zo hun latere jaren willen verslijten..
Met citaat antwoorden