Onderwerp: Doop
Enkele post bekijken
  #3  
Oud 29th October 2009, 15:29
marie.vanhoof marie.vanhoof is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Mol
Posts: 74
Een doop is vetzakkerij, maar vooral heel leuk

‘Een doop is vetzakkerij, maar vooral heel leuk'

* donderdag 29 oktober 2009
* Auteur: Wouter Rombouts
Bron: de Standaard

Bekogeld worden met eieren en andere vernederingen zijn eigen aan studentendopen.

Politie krijgt meer klachten over overlast, studenten ontkennen dat het erger wordt — ANTWERPEN - De politie krijgt meer en meer klachten voor overlast veroorzaakt door studentendopen. De presessen van de Antwerpse studentenclubs begrijpen het niet. ‘Een studentendoop moet vooral leuk blijven' zeggen ze in koor.
Hondenbrokken, kattenvoer, rauwe eieren, bloem, slagroom, look en vis. Het zijn maar enkele van de vele ingrediënten voor het mengsel dat de eerstejaarsstudenten van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen (UA) gisteren voorgeschoteld kregen. Nu ja, niet elke leerling. Alleen de eerstejaars die ervoor kozen zich te laten dopen.

‘De studentendopen zijn nog altijd heel populair. Ook dit jaar doen er weer zo'n veertig studenten mee', zegt Yannis Vermeulen, preses van de kring PSW van de faculteit. ‘Het is vetzakkerij, maar de nadruk ligt zoals altijd op het plezier.'

Toch loopt het soms wel mis met studentendopen. ‘In Gent werden er studenten opgenomen in het ziekenhuis, maar zulke verhalen heb ik hier nog niet gehoord', zegt Veerle Desimpelaere van vzw Antwerpen Studentenstad. ‘Nochtans lopen er dit jaar opvallend meer klachten binnen.'

Vorige week schreef de politie in twee dagen maar liefst 75 processen-verbaal uit in de studentenbuurt. ‘Het gaat over nachtlawaai, wildplassen, het achterlaten van afval en zelfs vandalisme', zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie.

‘Spijtig dat we net dit jaar een toename van de overlast merken', zegt Veerle. ‘We hebben immers nog maar net het doopcharter opgemaakt waarin studentenclubs er zich toe verbinden zich aan sommige regels te houden.'

Dankzij het charter is er ook gratis kuismateriaal ter beschikking, zodat het zootje na de doop recht in de vuilniszak gaat. ‘We laten de schachten er alles mooi mee opkuisen', zegt preses Yannis Vermeulen. ‘Een doop blijft dan ook een doop, maar het moet vooral leuk blijven.'

Een toename van de overlast wordt door de studentenclubs ontkend en met de vernederingen valt het volgens hen nog wel mee. ‘Soms kan een opdracht dan wel vernederend zijn, maar dat geldt voor de hele groep', zegt Carl Lippens, preses van Sofia, kring van de rechtenfaculteit aan de UA. ‘Mensonterend zijn ze nooit', benadrukt hij.

‘Als het de studenten echt te ver gaat, mogen ze altijd opdrachten weigeren', zegt ook Timmy Gilissen, preses van Brabo aan de faculteit Industriële Wetenschappen van de Karel De Grote-hogeschool. Maar groepsdruk is een krachtig wapen en de eerstejaars worden dan ook aangemoedigd om tot het uiterste te gaan. ‘In een studentendoop worden grenzen verlegd en het mooie daarvan is dat je je jaargenoten en jezelf op een andere manier leert kennen', vertelt preses Carl Lippens nog. ‘Alle studenten kijken er nu positief op terug. Enkel over de lookshampoo wordt nog wel wat geklaagd. Die geur zit na een maand nog altijd in je haren.


Mening:

Als je de studentendoop van nu vergelijkt met die van vroeger zie je toch wel grote verschillen. Vroeger was het belangrijk dat een doop plezant was voor de schachten. Nu kan je niet van elke opdracht zeggen dat ze leuk is om te doen. Soms is het zelfs zo erg dat mensen moeten overgeven, en dan is het helemaal niet meer fijn.

Je grenzen worden inderdaad verlegd maar soms iets te ver naar mijn mening. Ik vond sommige dingen die ik gelezen heb over de doop in Gent echt mensonterend!

De lookshampoo is een bekend gegeven tijdens een doop, maar is vooral voor meisjes niet tof. De geur blijft maandenlang in je haren zitten. Walgelijk!
Spijtig genoeg kunnen wij er niets aan doen. Als we opdrachten weigeren te doen worden we nog harder gestraft. Medelijden staat tijdens de doop niet in het woordenboek.

Onze doop vind straks plaats. Twee uur afzien. Wish me luck!
Met citaat antwoorden