28th October 2009, 00:21
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: kontich
Posts: 29
|
|
Vlaming ziet steeds minder buitenlands nieuws
Vlaming ziet steeds minder buitenlands nieuws
Het aandeel buitenlands nieuws in Het Journaal op VRT en Het Nieuws op VTM is de voorbije zes jaar voor de twee zenders samen met een vijfde gedaald. Dat zegt het Vlaams Vredesinstituut dinsdag in een persbericht. Het instituut pleit voor het creëren van afdoende randvoorwaarden voor een kwaliteitsvolle pers.
In opdracht van het Vredesinstituut heeft de onderzoeksgroep M²P van de Universiteit Antwerpen onderzoek gedaan naar de actuele staat van buitenlandberichtgeving.
Op basis van een literatuurstudie, een nieuwe analyse van alle Vlaamse tv-journaals in de periode 2003-2008, en diepte-interviews met hoofd- en buitenlandredacteurs, werd vastgesteld dat het aandeel buitenlands nieuws in Het Journaal op VRT en Het Nieuws op VTM is de voorbije zes jaar met een vijfde is gedaald. Namelijk van 28% van de gemiddelde nieuwsuitzending in 2003 tot 23% in 2008. De terugval na 2003 vond eerder en in grotere mate plaats bij VTM. In het begin van de analyseperiode deed zich wel een bijzondere situatie voor: in 2003 startte de oorlog in Irak.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de nieuwshonger bij de Vlaamse burger enorm is: zeven op de tien zegt elke dag naar het nieuws op VRT of op VTM te kijken; en in 2008 beheersten de nieuwsuitzendingen van VTM en VRT ‘s avonds samen meer dan 80% van het marktaandeel, goed voor bijna anderhalf miljoen kijkers.
Venster op de wereld
Het Vredesinstituut pleit voor het creëren van afdoende randvoorwaarden voor een kwaliteitsvolle pers en legde het Vlaams Parlement in de Commissie Media een pakket concrete aanbevelingen voor. Onder meer aandacht voor het buitenland in de beheersovereenkomst met de VRT, gerichte toekenningsvoorwaarden voor steun voor opleidingen via het protocol met de geschreven pers, en een verhoging van de middelen voor het Fonds Pascal Decroos maken deel uit van die aanbevelingen.
‘Vooral voor buitenlandberichtgeving kan doordachte ondersteuning een stimulans zijn om de burgers een groot , en ook helder, venster op de wereld te bieden’, zegt Tomas Baum, directeur van het Vredesinstituut.
Bron: De Standaard maandag 27 oktober
Tegenwoordig is op het journaal heel weinig internationaal nieuws. Zo worden we afgesloten van de buitenwereld, doordat we er zo weinig vanaf weten. Als je wat meer te weten wilt komen, moet je al naar het nieuws gaan kijken van andere landen zoals bv. het BBC-nieuws. In zowel het VRT als het VTM nieuws, komen er nog maar heel weinig onderwerpen voor die relevant zijn, het merendeels is degelijk boecht. Ik vind het echt niet kunnen dat we zo weinig te weten komen over het buitenland, want wat in het buitenland gebeurt gaat ons allen aan.
|