Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th October 2009, 12:07
liesbeth.poels liesbeth.poels is offline
Baso 1 cd
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vosselaar
Posts: 16
Steeds meer Belgen diep in schulden door gsm en tv

Steeds meer Belgen diep in schulden door gsm en tv
De Morgen 24/10/09

Steeds meer mensen raken in de schulden door de factuur voor hun gsm-gebruik, hun gewone telefoon, internet of digitale tv. Dat zegt het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling.

Het centrum zag het aantal dossiers rond telecommunicatie in één jaar met bijna twee derde stijgen: van 21 pct in 2008 tot al 34 pct dit jaar.

Misleidende reclame
Volgens het Centrum zijn de grote telecomoperatoren hieraan medeschuldig. "Zij hanteren vaak misleidende reclame", zegt Dirk De Clerck van het Centrum. "Bij bepaalde gsm-abonnementen worden je bijvoorbeeld zeer veel gratis minuten en sms'jes beloofd, maar dat er ook nog abonnementskosten zijn, wordt niet duidelijk gezegd. Vooral de zwakkeren in de maatschappij trappen in deze val."

Verder wil het Centrum dat er schriftelijke contracten opgesteld worden, zodat er wat bedenktijd is.

Het Centrum vraagt minister Van Quickenborne om duidelijkere regels, maar die zijn volgens z'n kabinet niet nodig. "Sowieso houden wij de telecomsector sterk in de gaten", luidt het. (belga/mvl)

Eigen mening:
Onze politiekers stimuleren de 'vrije-markt-concurrentie' in de hoop dat de tarieven zouden dalen. Dit is tot op heden nog niet zo sterk gebeurd als men hoopte. Een logisch gevolg is natuurlijk dat de concurrentie ook stijgt.
Dit geeft aanleiding tot "gevechten" voor de klant. Dit uit zich ten eerste in het feit dat men zich steeds als 'de beste partij' tracht te verkopen. Dit uit zich ook in het bedenken van een veelheid aan tariefpakketten om toch maar een maximaal aantal klanten te kunnen overtuigen. Door al deze verschillende pakketten komen velen ertoe dat ze er helemaal niets meer van snappen (zie journaal eerder deze week, woensdag of donderdag dacht ik). Door de positieve repersentatie van zichzelf door telecombedrijven alsook door het overaanbod aan tariefpakketten, wordt de consument misleid. Het zou zelfs kunnen dat het overaanbod van de telecombedrijven juist bedoeld is om verwarring te scheppen. Dat is ook een 'marketingstrategie' als een ander natuurlijk. En zoals steeds zijn zulke tendensen het snelste vast te stellen bij de 'zwakken' in onze maatschappij. De houding dat er dus nu niets aan dient te gebeuren, volgens het kabinet van minister Van Quickenborne, vind ik het probleem voor zich uit schuiven. Zo zorgt men er binnen de politiek vaak voor dat problemen buiten proportie groeien waardoor ze moeilijk / moeilijker oplosbaar worden.
Met citaat antwoorden