Enkele post bekijken
  #3  
Oud 23rd October 2009, 23:27
Mattiaswillems Mattiaswillems is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Lichtaart
Posts: 75
Hieronder een artikel met daarin de nieuwe vooruitgangen in de klimaatonderhandelingen. Het valt me op aan deze artikels dat ze vooral bezig zijn met te onderhandelen en met zeer veel oplossingen te komen, terwijl het toch wel stillaan tijd wordt om in actie te schieten en daadwerkelijk iets eraan te doen:

Plan B klaar als klimaattop faalt

Hoewel de onderhandelingen op de klimaatconferentie in Kopenhagen nog moeten beginnen, zijn onderhandelaars nu al bezig met 'Plan B' en zelfs 'Plan C'. De gesprekken in aanloop naar de top in december verlopen niet zo vlot en het is niet zeker of er een akkoord uit de bus zal komen. Wij tonen u drie mogelijke scenario's voor de conferentie.


PLAN A
De Amerikaanse Senaat keurt de klimaatwet goed voor aanvang van de top in Kopenhagen. Zo kan Washington een voorstel voor de reductie van de CO2-uitstoot doen en geld vrijmaken voor ontwikkelingslanden die met de klimaatverandering te maken krijgen.

Ontwikkelingslanden gaan akkoord om hun CO2-uitstoot eveneens te beperken in de nieuwe klimaatdeal. Ze beloven ook regelmatig verslag uit te brengen over hoe hun inspanningen leiden tot een vermindering van de groei van hun uitstoot.

Met deze twee voorwaarden in de achterzak gaan andere landen akkoord om hun doelstellingen voor 2020 te verscherpen.


PLAN B
De Amerikaanse Senaat kan de klimaatwet ten vroegste begin 2010 goedkeuren. Daardoor zouden de Verenigde Staten met lege handen naar Kopenhagen komen, maar op de klimaattop in Bonn zou president Barack Obama in juni wel met concrete doelstellingen naar buiten kunnen treden. In het slechtste geval sleept de goedkeuring van de wet nog langer aan en moeten we wachten tot de jaarlijkse klimaatgesprekken van de Verenigde Naties in december 2010.

Ontwikkelingslanden vinden dat het klimaatpact (dat veel straffer moet worden dan het Kyoto Protocol) te ver gaat. In Kopenhagen zouden landen als China en India daarom meer voorwaarden kunnen koppelen aan het plan op basis van wat de Verenigde Staten willen doen als de wet eindelijk goedgekeurd is.

Op het einde van de conferentie zou er zo een politieke aankondiging komen van hoe het klimaatplan er zou moeten uitzien.


PLAN C
De Amerikaanse Senaat wijst de klimaatwet van Obama af, maar andere landen gaan samen verder om de klimaatverandering te bestrijden. Ze hopen dat de Verenigde Staten ooit zullen beslissen om ook inspanningen te gaan leveren. In dit scenario is de kans klein dat de CO2-uitstoot zal verminderen. (gb)

Demorgen.be 23/10/2009
Met citaat antwoorden