Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st October 2009, 12:21
Ann Wulleman Ann Wulleman is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Brecht
Posts: 76
Klaar voor Chinese les in middelbaar

Klaar voor Chinese les in middelbaar

Als het klopt dat 25% van de Belgen te vinden is voor lessen Chinees in het secundair onderwijs, dan is dat zeker 100% bij de leerkrachten Chinees. "Het kán. Kijk maar naar onze buren."

In Frankrijk volgen 30.000 leerlingen Chinees op 150 middelbare scholen. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië kunnen leerlingen Chinees als officieel keuzevak volgen. En in Nederland is recentelijk een rapport uitgebracht over Chinees op school, met een voorstel om Chinees als officieel schoolvak te erkennen.

Waarom kan dat dan niet in België? Die vraag stelt Nicolas Standaert, hoogleraar in de sinologie (K.U.Leuven), zich al jaren. In 2005 waarschuwde hij de media: "Als België wil meeblijven met de evoluties in de wereldeconomie, moeten onze (middelbare, red.) scholen dringend Chinees onderwijzen." Voormalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) antwoordde toen dat hij vond dat Chinees voorbehouden moest blijven voor het hoger en volwassenonderwijs. Daar zat de oosterse taal toen stevig in de lift.Wat is er intussen gebeurd? China is economisch nog machtiger geworden. "Maar op overheidsvlak is er eigenlijik niets veranderd", zegt Nicolas Standaert.

Mogelijk in vrije uren

Wel zijn er een paar initiatieven ontstaan die het Chineesonderricht in ons land moeten stimuleren. Zo is de BCLA opgericht, de Belgian Chinese Language Association, een vereniging van zo'n 80 docenten Chinees, in welke opleiding dan ook. Bedoeling is elkaar te helpen, vorming te bieden en ervaringen uit te wisselen. "Daarnaast is er sinds 2007 ook de lerarenopleiding voor leerkrachten Chinees", vertelt docent Els Hedebouw. "Voorheen bestond dat niet, nu willen we de kwaliteit van het onderwijs garanderen."
"In de universiteiten, hogescholen en volwassenonderwijs zitten we goed met ons aanbod Chinees", zegt Hedebouw. "Voor het middelbaar onderwijs lopen we ver achter. Hoewel het dus wel mogelijk is, dankzij een decreet uit 1990. Dat stelt dat middelbare scholen een aantal 'vrije uren' hebben die naar keuze kunnen worden ingevuld, bijvoorbeeld met Spaans of Russisch. Chinees kan dus ook. Er zijn leerkrachten, alleen moeten scholen het écht willen."

Er zijn al een paar secundaire scholen die Chinees als keuzevak aanbieden, bijvoorbeeld Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder en het Sint-Amandscollege in Kortrijk. In Brugge is er zelfs een lagere school die lessen Chinees heeft. "Het probleem in ons land is dat we wel beseffen hoe belangrijk China en Chinees zijn", zegt Standaert, "maar dat we er nog te weinig mee doen. Chinees kan echt op alle vlakken."


Sylvia Mariën

Bron: GVA woensdag 21 oktober (p.7)

Motivatie:

Chinees op school leren vind ik een beetje vergezocht. Sommige kinderen vinden Frans en Engels al moeilijk, waarom zouden ze dan nog een taal moeten bijleren? Als Frans en Engels al de nodige inspanningen vragen voor sommige kinderen, vind ik niet dat zij nog een 'vreemde' taal moeten bestuderen.

Langs de andere kant kan je talen het best leren als je nog jong bent. Het vermogen om een taal aan te leren neemt af met de leeftijd. Daarom zou het misschien toch wel nuttig zijn om Chinees al op vroege leeftijd aan te leren. Ik zou het dan wel jammer vinden dat ze kinderen gaan verplichten om bijvoorbeeld Chinees te leren.
Zoals men in het artikel ook zei zouden de scholen de 'vrije vakken' kunnen invullen met een kennismaking met het Chinees, zo weten leerlingen of ze Chinees een interessante taal vinden. Zo kunnen ze ook zelf kiezen of ze deze taal willen gaan studeren of niet.

Daarom vind ik dat ze leerlingen vrij moeten kunnen laten kiezen of ze het Chinees willen beheersen of niet. Maar ik kan me inbeelden dat de niet-talenknobbels het liever aan zich voorbij laten gaan en dat de echte talenknobbels wel van een uitdaging houden. Chinees is tenslotte nog geen taal die dagelijks voorkomt in onze maatschappij.
Met citaat antwoorden