NSZ :Totaal rookverbod is onzinnige beslissing
(20/10/2009) Vandaag boog de Senaatscommissie Sociale Zaken zich over een algemeen rookverbod in de horeca. Hoewel de Kamercommissie Volksgezondheid eind juni besliste om roken nog toe te laten in cafés die geen eten serveren, lijkt de betrokken Senaatscommissie toch gewonnen voor een totaal rookverbod in horecazaken. Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) reageert furieus: “dit is niet meer of niet minder dan de doodsteek voor het kleine café.”
Voor het NSZ is het steeds duidelijk geweest : een algemeen rookverbod invoeren is een brug te ver. Nochtans stelde de ondernemersorganisatie zich constructief op en kon ze zich vinden in een oplossing om de sigaret enkel nog toe te staan in cafés die geen eten serveren. “Maar daar ligt voor ons de grens”, benadrukt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Bovendien is het principe ‘waar men eet, rookt men niet’ ook duidelijk voor de klant. Deze weet voortaan welke cafés rookvrij zijn en welke niet.
Het NSZ is ervan overtuigd dat een totaal rookverbod zal zorgen voor een regelrechte ravage bij heel wat cafés. Uit onderzoek, dat marktonderzoeksbureau Significant afnam in opdracht van het NSZ, blijkt dat 8 op de 10 caféklanten rokers zijn. Een rokende klant is blijkbaar een goede klant. Wanneer men roken op café verbiedt, dreigen heel wat cafés een loodzwaar omzetverlies te hebben.
Mattheeuws: “Een algemeen rookverbod zorgt ervoor dat heel wat caféhouders de boeken mogen sluiten. En dat terwijl de horeca nu al de sector met het hoogst aantal faillissementen is. Eind september kende de sector reeds 1.278 faillissementen, goed voor 18,31 procent van het totaal aantal faillissementen. Op de koop toe zagen de cafés een beloofde relancemaatregel vorige week door de neus geboord. In het kader van de begroting en de beleidsverklaring besliste de federale regering immers om een btw-verlaging van 21 naar 12 procent toe te kennen, maar enkel voor restaurants. Daardoor krijgt de cafésector dus geen extra zuurstof, hoewel dit nochtans een regeringsbelofte was. Wanneer men nu ook nog de sigaret zal bannen uit het café, betekent dat de doodsteek voor een pak caféhouders. Dat overleven zij geheid niet.”
Overigens wijst de ondernemersorganisatie ook op enkele buitenlandse voorbeelden. Steeds meer landen voerden een totaal rookverbod in, maar komen daar na een handvol maanden al op terug. In bepaalde Duitse deelstaten mag er al een tijdje opnieuw gerookt worden op café, in Nederland mag roken sinds het voorjaar weer in kleine horecazaken en in Kroatië is de sigaret sedert begin oktober opnieuw welkom in cafés en restaurants. Een totaal rookverbod hield het daar amper vier maanden uit. “Het toont aan dat overheden wel heel erg lichtzinnig omspringen met deze beslissing. Zij moeten regelmatig de klok terugdraaien. Van vooruitziend of goed bestuur is dus helemaal geen sprake.”
Bron:
www.politics.be
Eigen mening: Ik vind dat een totaal rookverbod misschien TE drastisch is. Het is inderdaad zo, als je op café gaat en je kijkt even rond dat de meeste mensen roken. Ik zelf rook niet maar ik kan begrijpen dat een totaal rookverbod gevolgen zal hebben op de caféhouders. Als ze in andere landen al een totaal rookverbod hadden ingelast en dan na een paar maanden dit verbod laten wegvallen klopt er toch ook iets niet. Ik vind rokers zelf heel vervelend als ze roken waar niet rokers bij zijn, wij roken sowieso passief mee en het stinkt vreselijk hard. Misschien moet er op café ook een kleine ruimte komen waar men wel mag roken en een ruimte waar men niet mag roken. Maar dan krijgt men natuurlijk de gevolgen dat de rokers altijd samen zijn in die ruimte en je als niet roker je misschien buitengesloten voelt omdat je vrienden altijd in de andere ruimte zitten. Ik zit in een vriendenhoop waar iedereen rookt, en als ze dan met zen allen buiten gaan roken, dan ga je maar mee omdat je anders alleen achterblijft, soms begin je al te denken of je zelf dan ook niet zou beginnen te roken. Maar een totaalrookverbod is denk ik niet haalbaar, zeker niet ten opzichte van de caféhouders.