Ouderstage blijkt niet levensvatbaar
Ouderstage blijkt niet levensvatbaar
BRUSSEL - De kostprijs liep te hoog op voor te weinig dossiers. Jammer, vinden de stage-organisaties.
De minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), heeft het samenwerkingsakkoord opgezegd tussen de federale overheid en de gemeenschappen over de stages voor ouders van delinquente jongeren. De financiering wordt stopgezet en de stages verdwijnen tegen april 2010.
Een verrassing is deze beslissing niet. De ouderstages kregen van in het begin kritiek. 'Zowel politiek als op het terrein was het draagvlak klein', aldus het kabinet van De Clerck.
De stages werden in 2007 in het leven geroepen door de toenmalige minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS). Ze waren bedoeld voor ouders van jongeren die een als 'misdrijf omschreven feit' ('moffers') plegen en die 'onverschilligheid' vertonen tegenover het gedrag van hun kroost.
In de wettelijke formulering ging het al fout. Want een onverschillige ouder wil van geen stage weten en een ouder die er wel wil aan meedoen, is niet langer onverschillig. Een wat paradoxale kronkel die maakte dat parketten en rechters weigerachtig stonden tegen de maatregel. Bijgevolg werd hij amper toegepast.
Ouderstages kunnen door parketmagistraten voorgesteld worden of door jeugdrechters opgelegd worden. 'Rechters verkiezen samenwerking met de ouders en huiverden voor de stage als straf. Ze willen hen niet als “slechte, ouders bestempelen', aldus Christel De Craim van de Dienst Strafrechtelijk Beleid.
De stages kostten de federale overheid 2,3 miljoen euro per jaar. Aan Vlaamse kant werden vorig jaar 45 dossiers geopend, aan Franstalige kant nog meer. Het waren erg dure stages.
Bovendien zou de toekomstige financiering op het aantal dossiers berekend worden en dreigde de drooglegging. In ieder gerechtelijk arrondissement was er anderhalve kracht voor aangesteld.
Een ander argument is dat het ging om ouders van jongeren van 14 tot 16 jaar. Te laat, een stage haalt op die leeftijd niets meer uit, luidt het.
Bij de gerechtelijke diensten valt weinig positiefs over het systeem te rapen. Maar op het terrein, bij de diensten die gesubsidieerd werden om de ouderstages uit te voeren, vangen we andere geluiden op.
'Wij vinden het jammer dat de stages verdwijnen', zegt Marjan Detavernier van de organisatie Cohesie in Kortrijk. 'Van de ouders zelf horen we dat ze er echt iets aan hadden. Vooral de groepssessies, waarin ze ervaringen deelden met andere ouders bleken aan te slaan. Kennelijk accepteren ouders meer van lotgenoten dan van hulpverleners.'
In Kortrijk moeten ze nu personeel laten vertrekken, terwijl die mensen ook voor andere taken ingezet werden. 'Terwijl we in 2011 meer mensen in dienst zullen moeten nemen voor op stapel staande projecten. Hopelijk vinden de bevoegde ministers een tussentijdse regeling.'
Aan Franstalige kant reageert ook de Luikse vzw Affiliations ontgoocheld. De vzw telt 14 werknemers. In twee jaar hebben ze 110 ouders begeleid. Twee derde van die ouders deden de stage van 30 uur uit.
Of dit nu het definitieve einde van de ouderstage betekent, is de vraag. De wet blijft bestaan. Een wetsaanpassing om de paradox eruit te halen was een optie, maar daar kiest minister De Clerck niet voor.
De Clerck laat de deur nog op een kier en verwijst naar gesprekken die gaan beginnen met de gemeenschappen over de aanpak van de jeugddelinquentie. Hier en daar leeft een sprankeltje hoop dat de gemeenschappen het aanbod zouden overnemen.
Bij het prille kabinet van de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), was het te vroeg voor een reactie.
Het is niet zo dat er voor ouders nu helemaal niets meer is. Er bestaat nog opvoedingsondersteuning. Maar precies voor de 12 tot 16-jarigen is er wat dat betreft nog een leemte, klinkt het in welzijnskringen.
wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn
Blog DS, 05-08-2009 (Tom Ysebaert)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|