Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th July 2009, 16:02
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Obama worstelt met hervorming zorgstelsel

Obama worstelt met hervorming zorgstelsel


NEW YORK - De Amerikaanse president Obama probeert de hervorming van het zorgstelsel weer vlot te trekken. Hij moet de groeiende scepsis bij het volk en de politici wegnemen.



De Amerikaanse president Obama bezocht gisteren de Cleveland-kliniek in de gelijknamige stad in Ohio. Hij hield Amerika dat ziekenhuis als een voorbeeld voor van hoe de zorg in het land veel beter geregeld kan worden.

De Cleveland-kliniek biedt kwaliteit: ze heeft een wereldfaam verworven met hartoperaties. Tegelijkertijd houdt ze de kosten binnen de perken. De verzorging van een chronisch zieke patiënt tijdens de twee laatste jaren van zijn leven kost de Amerikaanse volksverzekering Medicare gemiddeld zo'n 55.000 dollar. In veel andere ziekenhuizen ligt dat gemiddelde al gauw tienduizenden dollars hoger.

Cleveland krijgt dat onder meer voor elkaar omdat het niet werkt met onafhankelijke specialisten, zoals in veel Amerikaanse ziekenhuizen gebeurt, maar met eigen artsen die in teams werken. Dat scheelt veel extra tests. Bovendien kan Cleveland sneller werken omdat het alle dossiers in zijn computer heeft zitten. Elders houdt men alles op papier bij.

Het bezoek is een van de vele campagneachtige bijeenkomsten over gezondheidszorg die de president de komende dagen aflegt. Obama hoopt daarmee de groeiende scepsis bij het volk weg te nemen over de plannen die in het Congres ter tafel liggen. Tegelijkertijd hoopt Obama het Congres zelf onder druk te zetten, waar al weken amper beweging in de onderhandelingen zit.

De mening van het Amerikaanse bevolking is niet eenduidig. Volgens een opiniepeiling deze maand noemt nog altijd 56procent hervorming van de zorg 'belangrijker dan ooit'. Maar een maand eerder was dat nog 61procent. Meer en meer Amerikanen lijken de economische recessie als zo'n groot probleem te zien dat andere ambitieuze projecten moeten wachten.

Slechts 39procent denkt persoonlijk beter te worden van een hervorming. De persoonlijke betrokkenheid bij Obama's plannen is dus beperkt. Tegelijkertijd zakte deze maand voor het eerst de waardering voor de manier waarop Obama en zijn Democraten de hervorming aanpakken onder de vijftig procent.

De president onderstreepte in een persconferentie voor de televisie woensdag het belang van de hervorming voor de doorsnee Amerikaan. 'Dit draait niet alleen om de 47miljoen Amerikanen die geen verzekering hebben. Dit gaat over elke Amerikaan die ooit wel eens bang is geweest om zijn verzekering te verliezen.'

Obama beklemtoonde dat economisch herstel en zorghervorming elkaar niet in de weg zitten, maar juist bij elkaar horen. Amerika geeft nu per hoofd van de bevolking twintig tot vijftig procent meer uit aan zorg dan andere westerse landen.

Om concurrerend te blijven moet de zorg goedkoper. Iedereen gaat profiteren, zei Obama, middels 'meer veiligheid en meer stabiliteit' en lagere premies. Het voornaamste verzet tegen de plannen zoals ze voorliggen, komt vanuit Obama's eigen Democratische partij. Conservatieve Democraten, die zich in de zogeheten Blauwe Honden-coalitie hebben georganiseerd, rebelleerden onlangs openlijk. Zij noemen de plannen, waar een prijskaartje van één biljoen euro aan hangt, veel te duur. Dat geld moet vooral uit besparingen in het huidige zorgstelsel gevonden worden. De staatsschuld mag er volgens hen niet door stijgen.

Zij verzetten zich tegen plannen van de linkervleugel om de hervormingen deels met belastingverhogingen voor rijke Amerikanen te betalen. Ook zijn ze tegen de oprichting van een publiek ziekenfonds. Volgens Obama is dat nodig als alternatief, om particuliere verzekeraars 'eerlijk' te houden.

Maar de Blauwe Honden vrezen dat de Republikeinen uit de oppositie zo'n ziekenfonds electoraal zullen uitbaten. In Republikeinse ogen zal dat fonds privéverzekeraars uit de markt drukken, zodat Amerika op termijn 'socialistische gezondheidszorg' krijgt, zoals in Europa. Dat zou wachtlijsten voor een specialist, slechtere behandelingen en 'rantsoenering van de zorg' betekenen.

Obama lanceert zijn campagne juist nu, omdat hij hoopt dat het Congres een principeakkoord bereikt voor het over zo'n twee weken met reces gaat. 'Het risico dat de zaak uiteenvalt, neemt flink toe als je er niet voor augustus uit bent', erkent Obama's topadviseur Tom Daschle. Congresleden beginnen dan vooruit te kijken naar de tussentijdse verkiezingen van 2010 en schuiven moeilijke besluiten door.

Maar senator Dick Durbin, een bondgenoot van Obama, vertelde het Witte Huis gisteren dat augustus als deadline weinig realistisch is. 'We zullen langer nodig hebben om een goed plan te krijgen.'


DS, 24-07-2009 (Frank Kools)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden