Meer stellen uiteen door snelle scheiding
Meer stellen uiteen door snelle scheiding
BRUSSEL - In 2008 heeft het aantal echtscheidingen in ons land weer een sprong gemaakt: 35.366 stellen gingen uit elkaar, of vijfduizend meer dan een jaar voordien.
Het aantal echtscheidingen nam in 2008 met een zesde toe (plus 17,6 procent). De stijging is het grootst in het Brussels Gewest en Wallonië, maar is in Vlaanderen toch ook opvallend. Het aantal huwelijken bleef min of meer stabiel: het waren er vorig jaar 45.613. In Vlaanderen deed zich een lichte stijging (plus 1,4 procent) voor, in Wallonië een lichte daling en in Brussel een iets sterkere daling. Er waren ook iets minder huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht: 1.092 tegen 1.150 in 2007.
De dienst statistiek van de FOD Economie wijt de flinke stijging van het aantal echtscheidingen onder meer aan de nieuwe echtscheidingswet, die vanaf 1 september 2007 in werking trad. 'O ja, veel mensen hebben op die wetswijziging gewacht. En wij, advocaten, maanden hen ook aan om dat te doen', zegt de Leuvense advocate Liliane Versluys.
De nieuwe wet maakt dat stellen zonder meer gescheiden worden verklaard als ze een jaar apart hebben gewoond. Vroeger was dat twee jaar. Ook moet er geen schuld meer worden bewezen, wat velen als een opluchting hebben ervaren.
'Getuigenverhoren die de andere in diskrediet moesten brengen, leidden vroeger tot ellenlange procedures', zegt de Aalsterse advocate An Van de Steen. 'En het was zo pijnlijk voor iedereen. Ook voor ons, advocaten. De meest onnozele zaken kwamen daar boven en werden door de tegenpartij als beledigend ervaren. Goed dat dat niet meer hoeft!'
Ook nieuw aan de wet is dat het debat over het onderhoudsgeld voor de minstbedeelde partner losgekoppeld is van de scheiding zelf. Het gevolg daarvan is dat velen wel snel scheiden, maar daarna blijven ruziën, zegt Versluys. 'Men heeft zich van slagveld vergist. Men dacht dat de nieuwe wet de echtscheidingsmisère ging oplossen, maar dat is niet per se het geval. Stellen ruziën voor de scheiding over de kinderen en wie in het huis mag blijven, en na de scheiding beginnen ze een procedureslag over de verdeling van de goederen. En die kan nog altijd lang aanslepen omdat die procedures niet aan wettelijke termijnen gebonden zijn.'
Veertien jaar geleden was er ook een piek zichtbaar in de echtscheidingsgrafiek. Ten gevolge van de wet op het gezamenlijk uitoefenen van het ouderlijke gezag, steeg het aantal scheidingen met een forse klap van goed 22.000 in 1994 naar bijna 35.000 in 1995 (zie grafiek). Het jaar daarop was er een terugval, maar de curve zakte nooit meer terug naar het niveau van voor 1995. Het is dus uitkijken naar het cijfer voor dit jaar.
Blog DS, 23-07-2009 (Veerle Beel)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|