Enkele post bekijken
  #3  
Oud 22nd July 2009, 02:01
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Unhappy Alexiusakkoord niet berekend

Alexiusakkoord niet berekend


BRUSSEL - Het regularisatie-akkoord van de regeringstop brengt veel werk en uitgaven mee, ook voor gemeenten en deelstaten.



Kardinaal Danneels die meermaals, ook samen met de hoofden van andere erediensten en levensbeschouwingen, het uitblijven van een akkoord over de regularisatie van sans-papiers aan de kaak stelde, 'begroette' maandag het akkoord dat de regering bereikte. 'Het maakt een einde aan de onzekerheid en kwetsbaarheid van veel mensen.' Tot wie hij gebeden had, zei hij niet, maar de politieke top legde de basis voor het akkoord op 17 juli. Dat is in de katholieke kerk de feestdag van de heilige Alexius, van oudsher de patroonheilige van de zwervers en de landlopers, de voorgangers van de sans-papiers van vandaag.

Intussen blijkt dat de impact van het akkoord niet becijferd is. Hoeveel gaat het kosten? Kosten zijn er voor de federale regering - die onder meer haar dienst die de regularisatieaanvragen behandelt, zal moeten uitbreiden - maar ook voor de deelstaten, de gemeenten en de OCMW's.

De deelstaten zullen de vraag naar inburgeringscursussen sterk zien toenemen. Hun diensten voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding zullen veel nieuwe klanten krijgen. De kinderopvang wellicht ook. Het onderwijs zal maar weinig voelen omdat de meeste kinderen van sans-papiers nu al schoollopen. Het zwaarste weegt het akkoord wellicht op de sociale huisvesting. Geregulariseerden hebben (als vele anderen) 'recht' op een sociale huurwoning. Die zijn er nu al te weinig in de drie gewesten. De Brusselse minister-president Charles Picqué luidde al de alarmbel.

Gemeenten (burgerlijke stand) en OCMW's zullen de gevolgen direct voelen. OCMW's moeten de geregulariseerden die geen werk hebben een leefloon geven en ze meteen 'activeren'. En dat laatste kost ook geld, zegt Monica De Coninck van OCMW-Antwerpen.

Intussen weerklinken Europees al vragen over de regularisaties, onder meer van de Nederlandse partijen VVD en CDA. Het gaat wel om 'individuele regularisaties' maar ze zijn toch massaal en ondergraven daarom het EU-beleid, luidt het.


Blog DS, 22-07-2009 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden