Zeewater nergens zo smerig als bij ons
BRUSSEL - Geen enkel West-Europees land heeft zo'n vervuilde kust als België. In de Europese Unie is alleen Roemenië een slechtere leerling als het aankomt op hygiënenormen.
Het gaat niet zo goed met de zwemzones voor onze kust. Dat blijkt uit gegevens van het Europese Milieuagentschap voor het jaar 2008.
Vorige week waren er nochtans geruststellende berichten gekomen. Datzelfde agentschap had gemeld dat het zwemwater aan de Belgische kust aan de Europese minimumnormen voor hygiëne voldoet: het is niet ongezond om in het Belgische zeewater te zwemmen.
Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. Want gemeten aan de hand van de toekomstige, strengere Europese normen, hebben we ongeveer het smerigste kustwater van alle EU-landen. Slechts zes van de veertig onderzochte Belgische badplaatsen voldoen aan deze strengere hygiënenorm (15 procent, zie kaart).
Deze nieuwe norm zou in 2015 van kracht moeten worden. Als we dus niet snel een tandje bijsteken, halen we het Europese minimum niet. Dat ondanks onze goede score op de huidige, minder strenge minimumnormen. In 2008 waren we erop vooruitgegaan tegenover het jaar voordien: van alle badplaatsen aan de Belgische kust voldeed 96 procent aan het minimum, de meren en rivieren scoorden 92 procent.
Dat we het voor de strengere normen zoveel slechter doen, heeft vooral te maken met onze smalle kuststrook. Dat zegt Mie Van den Kerckhove, de woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 'Op een lengte van 65 kilometer monden relatief veel vervuilde waterwegen in de zee uit. Bovendien liggen er weinig natuurgebieden tussen de zee en het binnenland. In Nederland bijvoorbeeld is er veel meer natuur. Bovendien kiezen de Nederlanders precies die gebieden als badzones die dicht bij de natuurgebieden liggen. Daardoor hebben zij ook een veel betere score.' Vervuilde gebieden worden dan niet gemeten, omdat ze officieel geen zwemwater zijn. Ook andere landen zouden hun 'slechte' stukken niet in de meting opnemen.
Dat ons land slecht scoort, is voor Van den Kerckhove geen aanleiding voor paniek. 'De minimumnormen voor de gezondheid van de bader halen we wel.'
http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/
Blog DS, 16-06-2009 (pl)