Enkele post bekijken
  #3  
Oud 9th June 2009, 19:08
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Thumbs up Msc

Maatjes eten met een goed geweten


BRUSSEL - Vandaag begint het nieuwe maatjesseizoen. Ondanks de populariteit van de lekkernij is er geen gevaar voor overbevissing - bijna alle haringen zijn duurzaam gevangen.



De haringvisserij heeft in de meeste landen het label van het Marine Stewardship Council (MSC) ontvangen. Alleen Denemarken blijft nog achter. Vissers die het certificaat op hun product willen aanbrengen, moeten er onder meer over waken dat het visbestand op peil blijft. Met dat doel is het haringquotum dit jaar met vijftien procent verlaagd.

Volgens het Nederlandse Visbureau heeft dat geen invloed op de jonge maatjes, omdat die slechts vijftien procent van de totale hoeveelheid gevangen vis uitmaken. In totaal zullen 200miljoen maatjes gevangen worden: 100miljoen voor Duitsland, 85miljoen voor Nederland en 15miljoen voor België.

Bijna alle haring heeft dit jaar het MSC-certificaat verkregen, wat betekent dat hij duurzaam is gevangen. Zo gebruiken de Noorse, Schotse, Zweedse en Nederlandse vissers ring- in plaats van sleepnetten, waardoor ze alleen haringen vangen, zonder bijvangst die ze terug in zee moeten gooien. De warenhuisketen Delhaize deelde gisteren mee dat ze alleen nog maatjes met MSC-certificaat verkoopt.

Maatjes zijn maagdelijke haringen. Ze worden enkel op het einde van de lente gevangen, vlak voor hun paarseizoen, als ze zich vet gegeten hebben aan plankton. De maatjes halen hun smaak uit hun specifieke bereiding: de ingewanden worden eruit gehaald, behalve de alvleesklier, daarna worden ze in een pekelbad gegooid. De alvleesklier zorgt daar voor de gisting die tot de specifieke smaak leidt.

Maatjes worden rauw gegeten en moeten daarom eerst ingevroren worden, om zo de haringworm te doden. Die kan anders heel zware darmonstekingen en zelfs darmdoorboringen veroorzaken. Daarom heeft het maatjesseizoen vandaag volgens leverancier Dirk-Jan Parlevliet uit Lokeren minder belang dan vroeger.

In Nederland is de start van het maatjesseizoen elk jaar een grootse gebeurtenis. Bij ons blijft dat beperkter, al worden de nieuwe maatjes ook op veel plaatsen feestelijk onthaald. Volgens Parlevliet zijn de vissen bij de aanvang van het seizoen al in overvloed aanwezig én extra vet.

De voorbije jaren waren er soms wat problemen met de aanvoer van de maatjes, maar dit jaar is dat niet het geval. Ook de prijs valt mee: Parlevliet schat dat winkels en warenhuizen 1,2 tot 1,8 euro per stuk zullen vragen, ongeveer evenveel als vorig jaar.


DS, 09-06-2009 (Bart Moerman)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden