Enkele post bekijken
  #4  
Oud 20th May 2009, 22:12
Charlot Michiels Charlot Michiels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Dec 2008
Locatie: Westerlo
Posts: 104
Vervolg:
Afslankpil ligt onder vuur
donderdag 14 mei 2009

Gezondheid — BRUSSEL - Experts vrezen misbruik, want een nieuwe vermageringspil, alli, is zonder voorschrift te koop.
Van onze redactrice

Zwaarlijvige mensen kunnen voortaan zonder voorschrift in de apotheek terecht voor de vermageringspil alli. Het farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) lanceert de pil vandaag op de Belgische markt. Experts waarschuwen voor misbruik van het gemakkelijk verkrijgbare geneesmiddel. Al valt te verwachten dat de onprettige effecten op de stoelgang overdreven gebruik spontaan zullen ontraden.

Alli werkt immers niet op de eetlust of het metabolisme zoals andere vermageringsmiddelen (zie inzet), maar remt de vertering van vetten. Alli bevat de actieve stof orlistat die verhindert dat de lange voedingsvetten in de darm in kortere stukken geknipt worden.

Daardoor blijven de vetten te lang voor opname in het bloed en worden ze uitgescheiden via de stoelgang. Alli verhindert op die manier de opname van een kwart van de vetten uit de voeding, meldt GSK.

Alli kan winderigheid, diarree en stinkende ontlasting veroorzaken, vooral na een vette maaltijd. Door de verhoogde afvoer van vetten uit de darm bestaat ook het risico dat de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K mee geloosd worden. Vitaminesupplementen zijn daarom aangeraden.

GSK maakt zich sterk dat de ongewenste ongemakken minimaal zijn als het middel gebruikt wordt zoals het hoort: gecombineerd met een vet- en caloriearm dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Het middel is getest op proefpersonen en de doeltreffendheid en de veiligheid zijn wetenschappelijk bestudeerd. Daardoor kon het als geneesmiddel geregistreerd worden, waarmee het zich onderscheidt van andere vrij verkrijgbare vermageringsproducten. Doordat het niet voorschriftplichtig is, mag GSK reclame maken voor alli.

In de Verenigde Staten is alli al twee jaar te koop en nu is dus ook België aan de beurt. Alli is een halve dosering van een middel dat al tien jaar op de markt is, Xenical van de firma Roche. Laatstgenoemde bevat een hogere dosis van het actieve bestanddeel orlistat (120 milligram in plaats van 60) en is daardoor alleen op voorschrift verkrijgbaar.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop bekritiseert de voorschriftvrije verkoop van alli omdat ze gevaarlijk misbruik vreest, bijvoorbeeld door jongeren met eetstoornissen.

Op de apothekers rust nu de moeilijke taak om alli uitsluitend te verstrekken aan gebruikers ouder dan achttien en met een body mass index (bmi) van meer dan 28 - de doelgroep waarvoor alli geschikt bevonden is. (De bmi is het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter.) Bovendien moeten ze de kopers ervan overtuigen dat alli slikken alleen zin heeft als de hoeveelheid vetten en calorieën in het dieet beperkt wordt.

'Wie alli koopt, krijgt er boekjes met uitleg bij', benadrukt Danielle Jacobs, de communicatieverantwoordelijke van GSK in België. 'Alli is slechts een hulpmiddel dat het effect van een dieet met de helft vergroot.'

'De apothekers hebben we opgeleid en goed geïnformeerd', verzekert Jacobs. Maar Test-Aankoop stelde bij eerdere rondvragen vast dat niet alle apothekers hun rol van raadgever even ernstig nemen. En wie per se het middel wil hebben, kan gaan shoppen of dikke vrienden op pad sturen.

Ook Greet Vansant, hoogleraar voedingsleer aan de KU Leuven, is er niet gerust op: 'Het middel kan gemakkelijk misbruikt worden, bijvoorbeeld door een driedubbele dosis te nemen. Bij Xenical is gebleken dat mensen het vaak verkeerd gebruiken, bijvoorbeeld alleen als ze uit eten gaan en veel vet binnenkrijgen. En dan zitten ze met de onaangename effecten. Volgens mij blijft medische begeleiding nodig.'

Magerzuchtige tienermeisjes zullen trouwens nog een rem ondervinden als ze zich fanatiek op het middel willen storten: alli kost 51,52 euro voor vier weken en wordt niet terugbetaald.


Bron: De standaard

Zoals Liesanne en Philip al zeiden kan men beter gaan sporten en gezonder eten maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Stel je weegt 100 kilo dan is sporten geen evidentie , gezonder eten zal wel lukken maar er is wel genoeg karakter nodig om vol te houden. Ik begrijp dus wel dat mensen met overgewicht snel naar ‘hulpmiddeltjes’ zoeken om te combineren met hun dieet. Anderzijds blijkt uit onderzoek dat er heel wat negatieve gevolgen bij deze dieetpillen komen kijken en dat moet ook bij deze mensen die dieetpillen als hun laatste redding zien geweten zijn. In bovenstaand artikel halen ze zeker geen goede tegenargumenten aan om deze dieetpil zonder voorschrift te verbieden.

Mijn zus heeft een hoog BMI en leidt aan overgewicht (obesitas), desondanks haar gezonde voeding. Daarnaast heeft ze hypermobiele gewrichten waardoor ze niet kan sporten. Doordat ze niet veel kan veranderen aan haar gewicht, heeft ze haar houding tegenover overgewicht aangepast. Leven met overgewicht is mogelijk zolang je gezond bent. Ik denk dat dit voor vele mensen een goede tip kan zijn, het is onnodig zo mager te zijn als de meeste rolmodellen.
Met citaat antwoorden