Kaartspel moet senioren veiliger gevoel geven
Onder meer een tv-spot en een kaartspel met praktische tips moeten senioren helpen zich weerbaarder te maken, zodat ze zich meer op hun gemak voelen. De minister van Binnenlandse Zaken, Guido De Padt, lanceerde woensdag in Eeklo de preventiecampagne 'Meer veiligheid voor senioren'.
'De campagne is nodig, omdat naar verhouding meer senioren zich onveilig voelen dan jongere burgers en omdat senioren kwetsbaarder zijn dan jongeren', verklaarde De Padt.
Cijfers van de Veiligheidsmonitor uit 2006 geven aan dat 65-plussers een groter onveiligheidsgevoel kennen dan de rest van de bevolking. Zo voelt 12,7 procent van de senioren zich vaak of altijd onveilig, terwijl dat voor de hele bevolking slechts 9,2 procent is. Terwijl respectievelijk 23 procent van de Belgen meent het risico te lopen op een inbraak, en 13,7 procent vreest het slachtoffer te worden van lichamelijk geweld of dreiging met geweld, is dat voor 65-plussers respectievelijk 25 en 16,8 procent.
Dat onveiligheidsgevoel blijkt voor een stuk subjectief, want senioren zijn minder vaak het slachtoffer van diefstal met list. 'Toch moeten we dat onveiligheidsgevoel van de 65-plussers ernstig nemen', aldus De Padt, 'omdat de fysieke maar ook de mentale gevolgen van een diefstal, inbraak of lichamelijk geweld tegen senioren vaak ernstiger zijn voor het slachtoffer dan voor een jonge vrouw of man van dertig'.
De preventiecampagne die woensdag gelanceerd werd, maakt deel uit van het Nationaal Veiligheidsplan 2008-2011. Er worden onder meer 10.000 kaartspelen gemaakt en uitgedeeld aan senioren. Op de kaarten staan zeer concrete praktische tips, zoals wat ze moeten doen wanneer hun identiteitskaart gestolen is, of wanneer een vreemde bezoeker langskomt. De lokale tv-omroepen zullen een spot uitzenden, waarin getoond wordt hoe valse politie-inspecteurs of elektriciens te werk gaan.
Gemeenten krijgen dit najaar ten slotte een informatiemap ter beschikking met tips en 'best practices', waarin wordt uitgelegd hoe ze een eigen actieplan kunnen opstellen.
www.standaard.be
Als eerste vind ik het een goed iniciatief om bejaarden meer bij de maatschappij, en dan voornamelijk het sociale te betrekken. Afhankelijk van de kwaliteit van de spot kan dit zeker een meerwaarde zijn maar bij die kaartjes heb ik toch wel vraagtekens. Daarbij lijkt het mij, door bejaarden te gaan 'overbeschermen' en te overrompelen met beelden van wat er allemaal mis kan gaan, gaan we volgens mij de bejaarden niet weerbaarder maken.
Ik zie mijn oma en opa nog niet meteen rondlopen met die kaartjes, ik denk dat je in conflict situaties of andere probleem situaties gewoon je instinct moeten volgen en durven raad vragen.