Toch verschil VRT-VTM?
Toch frappante verschillen tussen journaals VTM en VRT
Nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen legt frappante verschillen bloot tussen het VTM-nieuws en het TV1-journaal. Zo bericht VTM opvallend meer over misdaad, het oorlogsnieuws is er gruwelijker en er worden ook vaker beelden van doden en gewonden getoond. TV1 brengt opmerkelijk meer buitenlands nieuws, maar laat beduidend minder vrouwen aan het woord dan VTM.
De resultaten van het onderzoek De nieuwsoorlog verschillen sterk van de conclusies die professor Els De Bens en Steve Paulussen trokken uit hun onderzoek binnen de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Gentse universiteit. Zij kwamen tot de conclusie dat de nieuwsuitzendingen van TV1 en VTM sterk op elkaar lijken. Ze analyseerden voor hun onderzoek de journaals van 19 uur gedurende twee weken in februari en april 2004. Er werden in die periode 586 nieuwsitems onderzocht. Het Antwerpse onderzoek gaat echter over alle nieuwsuitzendingen (van 19 uur) in 2003, goed voor 16.330 nieuwsitems.
In 2003 heeft de oorlog in Irak ook de Vlaamse nieuwsbulletins gedomineerd. Op beide zenders wordt de toptien van de meest voorkomende nieuwsitems dan ook aangevoerd door het thema ,,oorlog en vrede'' (18,3 procent op TV1, 15,4 procent op VTM). ,,Criminaliteit'' staat bij VTM op de tweede plaats (10,4 procent), en bij TV1 op de vierde (6,5 procent). VTM concentreert zich ook meer op de harde criminaliteit, terwijl TV1 relatief meer aandacht heeft voor de witteboordencriminaliteit.
TV1 brengt meer politiek. Het komt op de tweede stek met 10,5 procent, bij VTM op de derde met 8,6 procent. En dat geldt ook voor het thema ,,economie en financiën'', dat in het TV1-journaal goed is voor 9,9 procent tegenover 7,7 procent in het VTM-nieuws. ,,Royalty-nieuws'' komt alleen bij VTM in de toptien voor, ,,gerecht en justitie'' alleen bij TV1.
De licentiestudenten van de afdeling Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen onderzochten ook de verhoudingen tussen binnenlands en buitenlands nieuws. Het binnenlands nieuws is op VTM goed voor 59,5 procent van de items, tegenover 52,6 procent op TV1. De buitenlandse items zijn opgesplitst in ,,zuiver'' buitenlands nieuws en buitenlands nieuws met een link naar België. TV1 brengt 31,8 procent ,,zuiver'' buitenlandse items, VTM slechts 25,4 procent. ,,De Belgen in het buitenland worden door VTM systematisch opgezocht'', zegt de licentiestudent Werner van Craenenbroeck, die het onderzoek mee coördineerde.
In vergelijking met het buitenland springen de Vlaamse nieuwsredacties spaarzaam om met gruwelijke beelden. Niettemin is de oorlogsverslaggeving op de commerciële zender een stuk gewelddadiger dan die van de openbare omroep. En VTM toont ook veel vaker beelden van doden en gewonden bij het thema ,,mobiliteit en verkeersongevallen'': 5,8 procent tegenover amper 0,7 procent op TV1.
,,Door de enorme impact van de oorlog in Irak moesten andere items in de journaals opgeofferd worden'', zegt Van Craenenbroeck. ,,Het is opmerkelijk dat VTM vooral celibrity- en rampennieuws schrapte, terwijl TV1 eerder ernstig gerechtelijk en economisch nieuws achterwege liet, als tegengewicht voor het harde oorlogsnieuws.''
Bij de interpretatie van de resultaten is enige voorzichtigheid geboden. De Gentse universiteit voerde het onderzoek uit na de restyling van het VTM-nieuws in februari 2004, terwijl het onderzoek in Antwerpen betrekking heeft op 2003.
Op woensdag 23 maart legt professor Stefaan Walgrave deze en andere resultaten voor aan de directeur informatie Klaus Van Isacker (VTM) en de hoofdredacteur Leo Hellemans (VRT). Het debat heeft plaats om 20 uur op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen.
17/03/2005 Leo Bonte,
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|