Enkele post bekijken
  #1  
Oud 16th May 2009, 11:53
Caroline De Bot Caroline De Bot is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Lint
Posts: 60
Ook school is schuldig

BRUSSEL - Nadat een leraar er een 14-jarige leerling hard aangepakt heeft, is de Buso-school Mariadal in Hoegaarden bedreigd met sluiting.

'Je eigen kind horen krijsen en als een beest behandeld zien worden, dat gaat door merg en been.' Dat zegt Sonja Ketelslegers, de moeder van Jonathan, de 14-jarige leerling van de Mariadal-school, nadat ze gsm-beelden te zien heeft gekregen waarop een leraar haar zoon bijzonder hard aangepakt. Die beelden werden gemaakt door een klasgenoot van haar zoon en kwamen eerder deze week aan het licht. De jongen is intussen van school veranderd en wordt psychiatrisch begeleid. De leerlingen van de school reageerden gisteren met een staking omdat ze erg aangedaan waren door de beelden.

Ook minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) was geschokt bij het zien van de beelden. Hij stuurde gisteren twee inspecteurs naar de school. Niet alleen de leerkracht heeft schuld, ook de school, zeggen die. De leraar zou signalen hebben gegeven dat hij de situatie niet meer aankon. De school had er volgens de inspecteurs geen oren naar. 'Ook na bekendmaking van de feiten werd onvoldoende professioneel en doortastend gereageerd', besluit het rapport. Uit het vorige inspectieverslag, dat dateerde van 2007, bleek al dat in Mariadal het afwezigheidspercentage door ziekte bij de leerkrachten op 10 procent lag. Ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde ligt op 4 procent. Vandenbroucke laat de school nu grondig doorlichten. Als het advies aan het einde van de procedure negatief uitvalt, kan de minister aan de Vlaamse regering vragen de erkenning van de school in te trekken en haar werkingsmiddelen stop te zetten. Dat komt neer op de sluiting van de school.

De leraar is intussen preventief geschorst tot 15 juli. Het parket van Leuven voert een onderzoek wegens slagen en verwondingen.

De leraar zegt nu spijt te hebben. 'Hij is geschokt door zijn eigen gedrag. Hij is er zelfs helemaal door van de kaart', zeggen zijn advocaten.

Maar hij geeft ook aan hoe moeilijk het was les te geven in de klas van Jonathan. 'Die leraar geeft les in het moeilijkste van het moeilijkste onderwijs. De leerlingen combineren er vaak mentale moeilijkheden en gedragsproblemen', zeggen de advocaten. 'Dat terwijl hij eigenlijk maar gewoon een metselaar is.'

Jonathan behoort tot de categorie van leerlingen 'met ernstige emotionele en gedragsstoornissen', een zogenaamde type 3 leerling. Dat zijn de allermoeilijkste leerlingen die nog in het onderwijssysteem opgenomen zijn. Een type 3-school is tegelijk ook de plek waar iedereen terechtkomt die nergens anders meer terechtkan. 'Elke type 3-school heeft problemen met extreme gedragsstoornissen. Sommige leerlingen die in deze klasjes zitten, horen eigenlijk in de psychiatrie thuis', zegt Karel Casaer, de voorzitter van de koepel van de katholieke Buso-scholen.

'Maar als de scholen die jongeren willen doorverwijzen, stuiten ze op de ellenlange wachtlijsten. Dus blijven de kinderen zitten waar ze zitten. Dat weegt nog eens extra op de leerkrachten.'

Casaer vraagt van de Vlaamse regering extra middelen voor de begeleiding van dit soort leerlingen en hun begeleiders. 'Want het is echt wel dringend nodig.'

De Standaard, zaterdag 16 mei 2009
Met citaat antwoorden