Enkele post bekijken
  #5  
Oud 11th May 2009, 21:01
Tom.Geens Tom.Geens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 78
De pree in de Wetstraat

Premier verdient minder dan parlementsvoorzitters

Premier Herman Van Rompuy is niet de best verdienende politicus van het land. Die 'eer' gaat naar Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (Open VLD).

De redactie van onze zusterkrant De Standaard heeft uitvoerig nagegaan hoeveel onze politici verdienen. De resultaten zijn verrassend: drie parlementsleden en vier ministers verdienen meer dan de grote baas van ons land. Samengevat verdient een minister iets meer dan 200.000 euro, een parlementslid iets meer dan 100.000 euro. Maar er is ook een groot verschil in wat parlementsleden van hun politieke inkomsten afgeven aan hun partij, voor studiediensten, campagnes en dergelijke meer. Bij de meeste partijen gaat het om enkele procenten, afhankelijk van het soort functies. Maar de groenen dragen elk een kwart af. Daardoor zijn de groene parlementsleden Eloi Glorieux (Vlaams Parlement) en Meryem Almaci (Kamer) met 83.872,55 euro bruto de minst verdienende parlementsleden van Vlaanderen. Het kan verrassend lijken dat Jean-Luc Dehaene (CD&V) niet als grootverdiener uit de lijst komt, maar daarin slechts een middenmoter is met amper 98.181,19 euro bruto per jaar. De reden hiervoor is dat enkel politieke inkomsten meegerekend zijn, en dus niet zijn privémandaten bij onder meer AB InBev en Umicore.

Dat premier Herman Van Rompuy (CD&V) niet de grootverdiener aller ministers is, komt doordat hij geen enkel ander mandaat heeft en een premier hetzelfde loon krijgt als elke andere federale minister, weliswaar aangevuld met een hogere onkostenvergoeding. Vlaams viceminister-president Dirk Van Mechelen verdient het meeste doordat hij ook nog gemeenteraadslid is in Kapellen. Dat brengt iets meer (1.500 euro) op dan in Puurs (600 euro), waar Vlaams minister-president Kris Peeters in de gemeenteraad zetelt.

Koploper Marleen Vanderpoorten (Open VLD) haalt haar 342.270,80 euro uit haar wedde als Vlaams Parlementslid (79.511,99 euro), als voorzitter van het Vlaams Parlement (136.760,62 euro) en als burgemeester van Lier (55.254,54 euro), aangevuld met vakantiegeld en onkostenvergoedingen, en verminderd met een afdracht van 7,5 procent aan haar partij.

De Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren staat derde met 229.734,90 euro en hij gaat daarmee alle ministers vooraf. Vermeiren zit in het Vlaams Parlement, waar hij ook secretaris is. Hij is daarnaast burgemeester van Zaventem en voorzitter van de Gemeentelijke Holding (38.334 euro). Dat is de maatschappij die de belangen van de gemeenten bij Dexia verdedigt. Vermeiren heeft overigens ook nog lucratieve mandaten bij Asco, Dexia en Elia. De anderen leden van de top tien van parlementsleden zijn tegelijk burgemeester of schepen en hebben een mandaat in het bureau van het parlement waarin ze zetelen. Tony Van Parys (CD&V) staat op tien door zijn mandaat als bestuurder in de Gemeentelijke Holding (28.750).


Bron: http://www.nieuwsblad.be
Met citaat antwoorden