24th April 2009, 02:52
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Zeven op de tien boetes niet geïnd
Zeven op de tien boetes niet geïnd
Wie van de rechter een geldboete krijgt en die niet betaalt, hoeft niets te vrezen. De overheid stuurt toch bijna nooit een deurwaarder. Resultaat: zeven op de tien strafrechtelijke boetes blijven gewoon onbetaald.
De rechter kan zoveel boetes opleggen als hij wil, het lijkt allemaal weinig uit te maken. Stel: je moet voor de rechter verschijnen voor het dealen van drugs. Of veel vaker: voor een verkeersovertreding. De rechter zal je sowieso een geldboete opleggen. Precies daar ligt het probleem. Wie die boete niet betaalt, mag in eerste instantie een aanmaning verwachten. Daarna krijg je wellicht een aangetekende brief. Maar daar blijft het dan bij. Een gerechtsdeurwaarder? Zover komt het in de meeste gevallen niet.
Wie de boete van een rechter niet betaalt, hoeft dus niet te vrezen dat hij daartoe gedwongen zal worden. De gevolgen laten zich intussen voelen. Zeven op de tien boetes blijven gewoon onbetaald omdat ze niet geïnd worden.
Minister van Financiën Didier Reynders (MR), die verantwoordelijk is voor het innen van de boetes, gaf de cijfers schoorvoetend aan kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD): in 2007 werd er zo minstens 100 miljoen euro aan boetes niet geïnd. En dat terwijl er in totaal 'maar' 138 miljoen euro te innen viel.
Lahaye-Battheu spreekt van een 'vergevorderde vorm van straffeloosheid'. 'Eigenlijk krijgt de burger maar één boodschap: je zou gek zijn als je een strafrechtelijke boete betaalt. Dat is natuurlijk een compleet fout signaal. En elk jaar wordt het erger: in 2005 werd er ruim 75 miljoen euro aan boetes niet geïnd. In 2006 was dat al 90 miljoen. En het blijft maar stijgen.'
'Wie echt niet kan betalen, zou in theorie een gevangenisstraf kunnen uitzitten. Maar ook dat is onmogelijk: de gevangenissen zitten al overvol.' Grootste probleem is dat Financiën in de meeste gevallen nalaat de openstaande vorderingen door te sturen naar een gerechtsdeurwaarder. 'In het arrondissement Hoei is zelfs al een paar jaar geen enkel dossier nog naar een gerechtsdeurwaarder gestuurd', weet Lahaye-Battheu.
In Vlaanderen is het probleem niet minder erg. Zo moest er in Antwerpen in 2007 normaal gezien 30,6 miljoen euro aan strafrechtelijke boetes geïnd worden. In de praktijk werd slechts 5,6 miljoen euro geïnd, waarvan 867.786 euro door een gerechtsdeurwaarder. In Hasselt hetzelfde: 11,7 miljoen euro aan boetes werd niet betaald, op een totaal van 14,8 miljoen. De deurwaarder inde amper 551.700 euro.
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) erkent het probleem en dringt erop aan dat de inning van de geldboetes wordt overgeheveld van Financiën naar Justitie. 'Wij zijn ervan overtuigd: wat we zelf doen, doen we beter', zei hij eerder al.
Blog DS, 24-04-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|