Mediaoorlog nakend...
Mediaoorlog komt eraan
BRUSSEL - De spanning in het Vlaamse medialandschap loopt op. Volgend jaar moet er een nieuwe beheersovereenkomst komen tussen de VRT en de Vlaamse regering, en voor en achter de schermen leidt dat tot spannende discussies. De inzet van een aankomende mediaoorlog is niet mis: mag de openbare omroep groeien, of moet hij juist krimpen? Zeven vragen:
Hoe commercieel mag de VRT zijn?
Wat met de digitale televisie?
Krijgt de VRT te veel of te weinig geld?
Meer cultuur, maar hoe?
Hoe zit het met de productiehuizen?
Hoe open moet de boekhouding zijn?
Moet de VRT zoveel sport uitzenden?
IN een interview met De Standaard zette Peter Quaghebeur, directeur-generaal van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, met VTM, Kanaaltwee, Q-Music) vorige week de toon. Zijn scherpe, zelfs bitse aanvallen op de grote boeman, de VRT, zijn maar een voorsmaakje van de sfeer waarin het debat over de toekomst van de openbare omroep de komende maanden zal verlopen.
De toekomst van de VRT bepaalt immers ook de toekomst van de Vlaamse Mediamaatschappij, zo vindt Quaghebeur, en dus mag hij zich mengen in het debat. ,,De beheersovereenkomst zal bepalen of we meteen onze koffers mogen pakken of dat we nog even mogen doorgaan'', zegt hij.
Gedelegeerd bestuurder Christian Van Thillo van de VMMa voert de strijd niet in de media, maar bij de minister van Media, Geert Bourgeois (N-VA) en de partijvoorzitters. De lobbymachine draait op volle toeren. Van Thillo pleit onomwonden voor een krimpscenario. Hij vindt dat het budget van de VRT nu al 100 tot 150 miljoen euro te hoog ligt. Zijn VRT-collega wil op termijn 200 miljoen euro meer om te kunnen meespelen in het digitale tijdperk.
De VRT is er van overtuigd dat hij een heel sterk dossier heeft om over het nieuwe beheerscontract te onderhandelen. Tony Mary kan zich zelfs niet voorstellen dat de Vlaamse regering een van haar meest succesvolle publieke ondernemingen zou kortwieken. Maar Tony Mary kan niet meer op de goodwill rekenen die er voor zijn voorganger Bert De Graeve was.
Nu het lelijke eendje een sierlijke zwaan is geworden, is het applaus verstomd en heeft het plaatsgemaakt voor kritiek op onder meer de ,,te commerciële koers'' van de publieke omroep. Dat SP.A-voorzitter Steve Stevaert deze week zijn bezorgdheid uitte over de toekomst van VTM, is in dat opzicht veelbetekenend. Een partijvoorzitter die zich in het verleden nog nooit geprofileerd heeft in het mediadebat, zegt nu dat er voldoende financiële ruimte moet bestaan om VTM goed te laten functioneren.
Intussen heeft ook de Europese Commissie de VRT in het vizier, na een klacht van de Vlaamse Mediamaatschappij tegen de overfinanciering van de Vlaamse publieke omroep.
De minister van Media, Geert Bourgeois (N-VA) speelt het spel handig. Hij wil nog dit jaar een grote wetenschappelijk verantwoorde bevraging organiseren bij het middenveld én het publiek over de rol en de opdracht van de publieke omroep. Dat moet uitmonden in een ,,VRT-verwachtingsrapport'', dat als een hefboom kan dienen bij de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst. Hij kan zich desnoods verschuilen achter de ,,stem van het volk''. En dat kan dan weer in het voordeel spelen van de openbare omroep, want: ,,niemand wil een andere VRT''. Dat denken ze tenminste bij de VRT zelf.
12/03/2005 Leo Bonte en Jan Debackere
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|