![Oud](images/statusicon/post_old.gif)
21st April 2009, 18:18
|
![Barst's Avatar](image.php?s=98b1a812a92944c6b8b63ed5cd445fdf&u=1&dateline=1088092989) |
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Sale-and-lease-back Veurne topje van ijsberg
Sale-and-lease-back Veurne topje van ijsberg
BRUSSEL - De verkoop van gebouwen gebeurde vaak snel en ondoordacht om begrotingen te redden.
'Had Dedecker het onderzoek naar sale-and-leaseback via de juiste methodes gedaan, en het niet gemunt op Karel De Gucht, dan was men hier wellicht veel minder snel mee weggeraakt', zegt Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider in de Kamer. Verherstraeten voerde jarenlang oppositie tegen de verkoop van gebouwen van paars-groen en paars van 2001 tot 2006. Toen ging het over hoe die ingreep de begroting moest dichtrijden, niet over met wie de overheid zaken deed.
De verkoop van het gerechtsgebouw van Veurne in 2003, die Jean-Marie Dedecker liet onderzoeken, is slechts één in de tientallen uitverkoopoperaties die paars-groen en paars hebben doorgevoerd. Van 2001 tot 2006 heeft de federale regering voor 1,5 miljard euro gebouwen verkocht. Op 8 december 2003 alleen al werden samen met Veurne ook gebouwen verkocht en teruggehuurd in Luik, Chimay, Aarlen, Brugge en Boom, allemaal aan Redeba Invest.
De huurprijs van de kantoren die teruggehuurd worden, bedraagt ongeveer 10 % van de verkoopprijs van deze gebouwen. Dat is een erg hoog rendement dat de overheid zomaar garandeerde aan de immomaatschappijen die de operatie uitvoerden. Het Veurnse gebouw bijvoorbeeld werd verkocht voor 10,8 miljoen euro en wordt wederingehuurd voor 1,5 miljoen euro per jaar. De periode loopt 18 jaar. Voor het justitiegebouw van Antwerpen duurt de huur zelfs 36 jaar. Soms staan er renovatiewerken tegenover, maar dan wordt een verhoogde huur gevraagd na de werken.
Het Rekenhof maakt die operaties met de grond gelijk. In een erg kritisch rapport in 2006 schreef het 'de beleidsbeslissing om een deel van het onroerend patrimonium van de Staat te verkopen en het daarna opnieuw te huren was onvoldoende onderbouwd.(...) Bovendien werd het parlement onvoldoende geïnformeerd over de beslissing en de budgettaire gevolgen ervan.'
Een kosten-batenanalyse voorafgaand aan de beslissingen, werd nooit gemaakt en de gebouwen werden niet op basis van geëxpliciteerde criteria geselecteerd.
Van 1999 tot 2003 was Rik Daems (Open VLD) als voogdijminister voor de Regie der Gebouwen. Sindsdien is dat Didier Reynders (MR). Ondertussen kost de wederinhuur van de verkochte gebouwen ons jaarlijks al zo'n 75 miljoen euro.
DS, 21-04-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|