21st April 2009, 18:13
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Nog lang niet aan einde van ellende
Nog lang niet aan einde van ellende
Het was voorspeld. Na de eerste golf van crisisontslagen, eind vorig jaar, zou een korte rustperiode volgen en in het tweede trimester van dit jaar zou een nieuwe golf ontslagen volgen. Die is er dus. Gisteren Philips Turnhout; twee weken geleden al Arcelor Mittal, vorige week Aleris in Duffel.
De ontslagen en herstructureringen treffen voorlopig vooral bepaalde bedrijfstakken, vooral de klassieke industriële sector. De bouwsector ontsnapt er nog grotendeels aan: de orderboekjes waren nog gevuld en de lagere btw en andere maatregelen hebben toch wel enig effect.
Bedrijven en vakbonden hebben bovendien met de hulp van de overheden kreukelzones ingebouwd; de regeling tijdelijke werkloosheid - die misschien uitgebreid wordt naar de bedienden - is er zo een. Ze stelt ontslagen uit, in de hoop dat ze onnodig worden als de economie snel herneemt. Andere bedrijven passen - geholpen door Vlaamse premies of tijdskrediet - vormen van arbeidsherverdeling toe.
Veel kmo's pogen in stilte te overleven zonder ontslagen, onder meer door overwerk en 'sommige vormen van informele arbeid' af te bouwen.
Maar wellicht moeten we ons geen illusies maken. De kans is groot dat er na deze tweede golf nog een derde volgt, vlak voor of na de vakantie. De 100.000 extra werklozen waarmee de studiecentra rekening houden, zouden wel eens waarheid kunnen worden. We zijn nog niet aan het einde van de ellende.
Het beleid van de onderscheiden regeringen heeft al wel wat effect gehad. Maar nieuwe overheidsinitiatieven zijn er de komende maanden niet te verwachten. De federale regering is nog altijd verlamd. En de deelstaten kunnen in de aanloop naar de verkiezingen niet veel nieuws meer uitvinden.
Veel nieuws moet de deelstaat Vlaanderen overigens niet uitvinden. Het langetermijnbeleid dat begin dit jaar vastgelegd werd in het 'Pact Vlaanderen 2020', zegt duidelijk welke kant het op moet: we moeten kiezen voor innovatie en voor de ombouw van onze energieverslindende naar een groene en energiebesparende economie.
Kan de burger intussen iets doen? Ja.
Ten eerste: investeren in energiebezuiniging en alternatieve energie. Om twee redenen. Individueel: hij kan zijn geld momenteel niet beter beleggen dan in alternatieve energieopwekking en -besparing. Bovendien geeft hij een toekomstgerichte sector een impuls. De werkgeversfederatie Agoria zegt dat zij vandaag 4.000 banen heeft in de subsector van de groene energie en dat er dat 40.000 kunnen worden over tien jaar, als we daarin 'mee zijn'.
Ten tweede kan de burger op 7 juni zijn keuze laten vallen op personen en partijen die op een geloofwaardige manier zeggen dat ze in Vlaanderen en in Europa gaan werken aan de omvorming van onze economie tot een innovatieve en energiezuinige economie.
DS, 21-04-2009 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|