Enkele post bekijken
  #1  
Oud 30th March 2009, 19:28
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Overwerk niet verboden

Overwerk niet verboden


Parlement overstelpt met lastminutedecreten > Dat is nefast voor de parlementaire controle > Parlement kan beslissen langer door te werken



De Vlaamse parlementsleden kunnen er niet om lachen. Ze zijn de voorbije weken overstelpt met ontwerpen van decreten van Vlaamse ministers. Die maken hun laden leeg met het oog op de verkiezingen en vragen dat de Vlaamse parlementsleden hun decreetwerk liefst zo snel mogelijk goedkeuren.

Minstes vijftig ontwerpen en voorstellen van decreet liggen nu te gisten in het Vlaams Parlement. Sommige ervan zijn dikke kleppers, die niet op een uurtje doorgenomen en geëvalueerd kunnen worden, en dat zorgt voor kregelige reacties bij de Vlaamse parlementsleden.

'Onfatsoenlijk', noemde Open VLD'er Jaak Gabriëls de decretenstroom vorige week in De Tijd. 'De ministers bestoken het parlement met ontwerpen van decreet alsof 7 juni het einde van de wereld is', stelt Eric Van Rompuy (CD&V) vast. Jan Peumans (N-VA) vindt dat de regering het parlement mastodontdecreten door de strot wil jagen.

Met de regeringsleden was afgesproken dat ze hun ontwerpen ten laatste op 7 maart zouden indienen, zodat het parlement zijn werk nog behoorlijk zou kunnen doen. Maar uiteindelijk zijn er nog zoveel bladzijden met decreetteksten ingediend, vaak op het laatste nippertje, dat de workload van de Vlaamse parlementsleden inderdaad erg hoog wordt.

Doorgaans krijgen de Vlaamse parlementsleden een honderdtal decreten per werkjaar tussen de kiezen. Nu staan er dus minstens vijftig decreten in enkele weken tijd op het programma, en dat op een moment dat de meesten van hen met hun hoofd al bij de verkiezingscampagne zitten.

Het is een oud zeer. In het begin van de bestuursperiode zitten de parlementsleden verlegen om werk, omdat er nog nauwelijks regeringsontwerpen tot in het parlement zijn geraakt. Op het einde van de legislatuur overstelpt de regering het parlement met de resterende projecten.

En dat is een nefaste zaak. Het fenomeen herleidt het parlement tot een stemmachine. Behoorlijke parlementaire controle van wat de kabinetten hebben klaargestoomd, is er uit tijdsgebrek vaak niet meer bij. De parlementsleden van de meerderheid rest niet meer dan blindelings op het groene knopje te duwen.

Maar dat is niet het hele verhaal. De hoge werkdruk is ook iets wat het parlement zichzelf oplegt. Het Vlaams Parlement gaat vrijwillig op reces vanaf 4 mei. Dat wil zeggen dat er daarna geen plenaire vergaderingen of commissievergaderingen meer worden gehouden. Zo houden de kandidaten ruimte vrij om zorgeloos hun verkiezingscampagne te voeren.

Dat neemt niet weg dat het Vlaams Parlement zijn volle bevoegdheden behoudt tot op de verkiezingsdag. Dat is een verschil met de federale Kamer en Senaat. Doorgaans worden die voortijdig ontbonden via een verklaring tot herziening van de grondwet, waarna er binnen de 40 dagen verkiezingen volgen.

Het Vlaams Parlement kan nooit voortijdig worden ontbonden voor de verkiezingsdag. Net zo kan de Vlaamse regering tot op de verkiezingsdag volop doorregeren, terwijl de federale regering in lopende zaken moet gaan omdat er geen parlementaire controle meer is.

Het Vlaams Parlement zou dus makkelijk nog wat langer kunnen doorwerken als het vindt dat het te weinig tijd heeft gehad om alle voorliggende ontwerpen van decreet grondig te onderzoeken. Ze kunnen zich zelfs tot zes juni 's avonds over de ontwerpdecreten blijven buigen als ze dat willen.

Niet dat dit ideaal zou zijn, de democratie heeft ook haar rechten, maar als de parlementsleden haastwerk willen vermijden, kunnen ze nog altijd beslissen om wat later in de campagne te stappen. Minister-president Kris Peeters (CD&V) waarschuwde hen er al voor dat hij tot op het laatst decreten wil indienen om de economische crisis te bestrijden.

Overigens heeft het parlement nog wel even de tijd om de stapel decreten die nog verwerkt moeten worden ook effectief door te nemen. de laatste plenaire zitting valt op 30 april. De paasvakantie niet meegerekend, blijven er dus nog drie parlementaire weken over om de mastodont- en andere decreten, waarvan de inhoud trouwens vaak al lang bekend is, ernstig te beoordelen.

Vijftig decreten hoeven niet onoverkomelijk te zijn. Voor de parlementsleden met een kort geheugen citeren we even uit het Belga-verslag van 28 april 2004 over de voorlaatste vergadering van het Vlaams Parlement voor de verkiezingen van 2004: 'Donderdagmorgen vanaf 10 uur komt het parlement bijeen om na de behandeling van twee interne aangelegenheden (...) onmiddellijk over te gaan tot de stemming over de eerste begrotingscontrole 2004 en de vijftig andere decreten die de afgelopen twee dagen ter bespreking voorlagen.'

Vijftig decreten in twee dagen? Dat waren nog eens tijden.


DS, 30-03-2009 (Wim Winckelmans)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden