Tips voorkomen cyberpesten
BEKIJK OOK DE PRESENTATIE IN BIJLAGE (in pdf-vorm). Deze heb ik verkregen van politieman die over dit onderwerp informatie geeft aan ouders.
Je kan en moet als ouder niet alles volgen wat op internet en via de gsm gebeurt. Wat helpt?
- Volg je kind van jongsaf aan, van bij zijn eerste stappen op internet. Zorg dat je meebent. Laat je kind uitleggen wat hij allemaal kan (hoe werkt msn, hoe maak je een eigen website?). Zorg voor een positieve sfeer zodat je kind ook komt melden als er wat fout loopt.
- Zet de computer in de woonkamer. Kinderen gaan kritischer en voorzichtiger chatten en surfen als ouders een oogje in het zeil houden. Zeg hen nooit hun paswoord te verklappen (ook niet aan hun beste vrienden) of foto’s of persoonlijke gegevens door te sturen.
- Praat met je kind over een verantwoorde manier van internetgebruik, zeg hen dat ze nooit wat op het internet posten waarvan ze niet zeker weten dat de hele wereld het wil lezen.
- Ouders blijven verantwoordelijk voor wat hun kind doet op internet. 2 op 3 van de cyberpesters denken dat ze niet gevonden kunnen worden. Dat klopt niet.
- Dreig- of haatmail versturen is strafbaar bij wet. Zich op internet voordoen als een andere persoon, foto’s publiceren zonder toestemming van de persoon in kwestie, inbreken in computers, racistische uitspraken doen, paswoorden verspreiden, … ook.
Tips opvang slachtoffer
Probeer zelf rustig te blijven, ook al komen de boodschappen hard aan.
1. Probeer je kind gerust te stellen. Zeg dat hij de beledigingen of bedreigingen niet persoonlijk of ernstig moet nemen. Het is niet zijn eigen schuld.
2. Zeg hem om niet te reageren op haatmailtjes of ongewenste mails. Als de pestkop geen antwoord krijgt, is de lol er snel af.
3. Onderzoek samen de manier van pesten. Gebeurt dat eenmalig of voortdurend?
4. Vraag hem om bewijsmateriaal te verzamelen en niet te deleten (via de archieffunctie van zijn gsm of de printscreen-functie van de computer).
5. Beloof geen snelle oplossing: “Ik zorg ervoor dat het snel stopt.” Cyberpesten is complex.
6. Breng de leerkracht op de hoogte. De pester kan in de klas zitten, maar ook niet. Als je de dader kent, vraag of er signalen zijn op school.
7. Misschien valt het pesten op een technische manier te stoppen. In een chatroom kan je de administrator op de hoogte brengen. Die kan de pestkop waarschuwen en zelfs verwijderen. Providers kunnen pestsites verwijderen. Van ongewenste e-mails, sms-jes of berichten op msn kan je de afzender blokkeren.
8. Bij ernstige gevallen (stalken, echte bedreigingen) kan je de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de politie inschakelen. Die kan bv. op zoek gaan naar het IP-adres van de computer van waaruit pestboodschappen vertrekken. (
http://www.polfed-fedpol.be/crim:crim_fccu_nl.php,
contact@fccu.be)
Tips aanpak pester
1. Maak duidelijk dat jij dat pestgedrag niet accepteert.
2. Probeer een zicht te krijgen op de reden: waarom doet hij dat? (“’t Is maar een spelletje.”, “Uit verveling” …) Welke pestspelletjes haalt hij uit?
3. Straf niet meteen, maar speel in op zijn inlevingsvermogen (“Hoe zou jij reageren mocht dit jou overkomen?” “Zou je wat hier staat ook ‘in het echt’ durven zeggen?”) en gezond verstand. De meeste tieners zijn hier erg gevoelig voor en begrijpen achteraf wel dat cyberpesten niet kan.
4. Vraag hem om meteen op te houden met zijn pestgedrag en mogelijke sites, berichten enz. te verwijderen.
5. Als ook de andere vrienden in het spel zijn, kan je hun ouders op de hoogte brengen. Verwittig ook de school. Vaak zetten tieners het gepest op school verder via internet.