
7th March 2005, 09:12
|
 |
katleen
|
|
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Vorselaar
Posts: 446
|
|
The notebook (recensie vrt)
"The notebook": moeder maakt tienerrelatie kapot
Twee smoorverliefde tieners zien hun zomer-romance gefnuikt door een slechtgezinde moeder. "The notebook" brengt een variatie op een eeuwenoud thema maar doet het met zoveel brio dat je er onmogelijk onbewogen bij kan blijven. Waar "Gegen die Wand" deze week een poging doet om de donkere kant van de liefde in beeld te brengen, kiest "The notebook" resoluut voor de rozige kant. Het gaat dan ook om een verfilming van een roman van Nicholas Sparks, de man die eerder al zijn "Message in a bottle" en "A walk to remember" in films zag veranderen.
De reden waarom Sparks' boeken zo'n dankbaar voer zijn voor filmmakers, is dat ze de lezer (en kijker) vooral geen strobreed in de weg leggen. Het zijn allemaal verhalen die we eigenlijk al eerder hebben gehoord en waarbij we dus perfect weten wat we kunnen verwachten.
"The notebook" probeert in wezen ook niks anders dan een gekende historie herkauwen.
Romantische historie voorgelezen uit notaboekje
In het hedendaagse gedeelte van de film leest een oude man stukken voor uit een notaboekje.
Boek en film spelen zich af in twee tijdperken. Het hedendaagse gedeelte toont hoe een oude man stukken van een romantisch verhaal voorleest uit een notaboekje aan een oude vrouw.
Daar tussenin keert de film telkens weer terug naar het verre verleden (de jaren 30) en de prille liefde tussen Noah en Allie. Wanneer die twee tieners elkaar tegen het lijf lopen, knettert het meteen langs alle kanten. Het duurt dan ook niet lang voor ze elkaar in de armen vallen.
Maar tegen het einde van de zomer schuiven er donkere wolken voor de zon. Allie's moeder is er niet mee opgezet dat haar dochter het aangelegd heeft met een simpele fabrieksarbeider en scheurt het koppel uit elkaar. De jaren gaan voorbij, maar Noah kan zijn brandende liefde niet blussen.
Rachel McAdams en Ryan Gosling overtuigend stel
"The notebook" klinkt als een (min of meer) veredeld stationsromannetje en eigenlijk doet regisseur Nick Cassavetes (zoon van) niks om dat te verdoezelen. Zijn film mikt voluit op de sentimentele ziel van het publiek, maar doet dat met zoveel overgave dat je al snel alle reserves opgeeft en hopeloos zit te smelten.
Dat dankt Cassavetes in de eerste plaats aan zijn acteurs, want zonder overtuigend stel sta je nergens. Ryan Gosling (één van de twee moordenaars uit de Sandra Bullock-thriller Murder by Numbers) en nieuwkomer Rachel McAdams hebben echter geen enkele moeite om de kijker op hun hand te krijgen. Met ervaren rotten als Joan Allen en Sam Shepard worden de jonge acteurs bovendien prima omringd.
Bron: vrtnieuws.net
Ruben Nollet
|