Enkele post bekijken
  #3  
Oud 7th March 2005, 10:04
katleen's Avatar
katleen katleen is offline
katleen
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Vorselaar
Posts: 446
Stuur een bericht via MSN naar katleen
The clearing (recensie vrt)

'Debuutfilm' van Hollywoodman Pieter Jan Brugge " The Clearing"
Toen Pieter Jan Brugge besloot om zelf als regisseur achter de camera te gaan staan, lag het voor de hand dat hij een thriller wou maken, want dat blijkt zijn favoriete genre. De inspiratie voor het scenario, dat hij samen met de Amerikaanse auteur Justin Haythe schreef, haalde hij uit de beruchte ontvoeringszaak van zakenman Gerrit-Jan Heyn, die Nederland in 1987 maandenlang in de ban hield. Wie zich herinnert hoe die ophefmakende affaire indertijd afliep, kan meteen al vermoeden dat "The clearing" geen Hollywoodiaans en dus voorspelbaar happy-end zal krijgen.

De Amerikaanse kidnapthriller "The clearing" is een debuutfilm, maar dat valt er absoluut niet aan te zien. Regisseur Pieter Jan Brugge is dan ook geen 'normale' debutant. Deze Nederlander studeerde in Amsterdam aan de Film en Televisie Academie, maar vertrok in de jaren 80 naar Amerika, waar hij aan de slag ging als producer.

Zo was hij onder meer betrokken bij de juridische thriller "The pelican brief" van Alan J.Pakula (met Julia Roberts en Denzel Washington), bij de misdaadthriller "Heat" van Michael Mann (met Al Pacino en Robert DeNiro) en bij de politieke satire "Bulworth" van en met Warren Beatty. Recent kreeg hij een Oscarnominatie voor de productie van "The insider" met Russell Crowe en Al Pacino.

Kortom, als filmmaker mag Brugge hier (nog) niet bekend zijn bij het grote publiek, maar in Hollywood heeft hij reeds een stevige staat van dienst.

Arnold jaagt 'American dream' na en ontvoert Wayne

Wayne Hayes (rol van Robert Redford) is een succesrijk en self-made zakenman in de 'rental car'-business. Covers van zakenbladen omschrijven hem als 'the man Hertz and Avis are afraid of'. Op een dag wordt hij echter gekidnapt door ene Arnold Mack (rol van Willem Dafoe), een man aan wie de 'American dream' blijkbaar voorbij is gegaan.

Door de rijke Wayne te ontvoeren, hoopt hij daar vooralsnog verandering in te brengen. Hij trekt met de gegijzelde Wayne de bossen in, op weg naar een plaats waar zijn handlangers op hem wachten en waar hij Wayne dus gevangen wil houden.

Op het thuisfront blijft echtgenote Eileen Wayne (rol van Helen Mirren) ongerust achter. Haar twee volwassen kinderen komen haar gezelschap houden, terwijl een speciale FBI-eenheid zich eveneens in de Wayne-woning installeert om de onderhandelingen in verband met het losgeld van nabij te volgen en te sturen.

Twee verhaallijnen gebracht door uitstekende acteurs

De titel heeft een dubbele betekenis. "The clearing" verwijst enerzijds naar een open plek in het bos, meer bepaald een locatie die klaargemaakt werd om ontgonnen te worden. Anderzijds is het ook een soort boekhoudkundige term, die verwijst naar de vereffening van bepaalde vorderingen. Dit impliceert dat het verhaal zich op twee niveaus ontwikkelt.

Er is de lange, moeizame tocht doorheen het bos (waarbij Wayne onder meer zijn talenten als ervaren onderhandelaar probeert te gebruiken om zijn ontvoerder uit evenwicht te brengen) en daarnaast krijgen we ook een soort kroniek van het huwelijksleven van het Wayne-echtpaar.

Wat deze spannende thriller boven de middelmaat doet uitstijgen, zijn de vertolkingen, want regisseur Pieter Jan Brugge heeft niet zomaar voor 'bekende namen' gekozen, dan wel voor uitstekende acteurs. En daarnaast is er ook het feit dat beide verhaallijnen niet volgens dezelfde chronologie evolueren, maar dat merkt de toeschouwer pas als de ontknoping heel dichtbij is gekomen.

Bron: vrtnieuws.net
Jan Temmerman
Met citaat antwoorden