Enkele post bekijken
  #4  
Oud 27th February 2009, 00:08
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
U vraagt, wij draaien...

Citaat:
Orgineel gepost door wim leenaerts
Hoewel ik ook wel eens graag de 'andere kant' zou horen.

U vraagt, wij draaien...

WAAROM MELK BEST NOG WEL WAT PROMOTIE KAN GEBRUIKEN


> Slechts weinig Belgen kunnen er niet tegen > De voordelen doen de nadelen verbleken > We krijgen te weinig calcium binnen



Een bejaard stel danst traag op een slepend deuntje uit de tijd van toen. 'Iedereen danst het liefst op muziek uit z'n jeugd', verschijnt in witte letters op het scherm, en meteen krijg je twee tieners te zien die halsbrekende toeren uithalen op harde, snelle jumpmuziek. De boodschap van het reclamespotje, dat sinds gisteren op tv komt: drink nu melk voor later, want dankzij melk 'kun je tegen een stootje'. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie, dus betaald door u en ik, en van de melkveehouders, van wie het niet mag verbazen dat ze grote pleitbezorgers zijn van de weldadige effecten van melk. Drie à vier glazen per dag zijn volgens de campagnewebsite nodig om gezond te blijven. Een dosis die maar weinig volwassenen halen en kinderen al evenmin.

Worden we hier niet een beetje in de luren gelegd? Worden ons hier geen melkplassen en boterbergen gesleten onder het mom van onze gezondheid? En is melk wel zo gezond als de melkboer ons wil doen geloven?

Drie minuten googelen naar 'melk' en 'gezondheid' toont dat niet iedereen overtuigd is van de weldaden van melk. Drie argumenten tegen melk duiken daarbij telkens opnieuw op, zowel op veganistische websites als in meer wetenschappelijke publicaties: volwassen mensen zouden biologisch eigenlijk niet zijn aangepast aan het drinken van melk, melk is veel te vet en veroorzaakt zo hart- en vaatziekten en melk bevat allerlei giftige residu's uit veevoer, geneesmiddelen en wie weet wat uw melkkoe nog gekregen heeft.

Het eerste lijkt steek te houden: koemelk is voor kalfjes, niet voor kindjes en al zeker niet voor grote mensen. Lactose zou voor de meeste volwassenen zelfs ronduit onverteerbaar zijn, ze zijn lactose-intolerant. Dat klopt gedeeltelijk, maar dan vooral in Azië, waar nauwelijks melk gedronken wordt en de meeste mensen dan ook genetisch niet zijn aangepast aan het verteren van melk. In Europa komt intolerantie voor bij een kleine minderheid van enkele procenten. Sommige mensen zijn ook allergisch aan melk, maar dat aantal is nog kleiner. Drie procent van de Belgische bevolking heeft één of andere voedselallergie; aan melk, of peterselie, of aardbeien, of chocolade,... De meeste Belgen zijn dus wel degelijk 'gemaakt om melk te drinken', al was die melk oorspronkelijk niet voor hèn 'gemaakt', maar voor een kalfje.

Het vet dan maar. Melk bevat grote hoeveelheden verzadigd, dierlijk vet. En was er geen verband tussen de inname van verzadigd vet en een hoog cholesterolgehalte? En tussen een 'hoge cholesterol' en meer risico op hart- en vaatziekten? Ja dat verband is er, zegt ook de Gentse cardioloog Guy De Backer. 'Eigenlijk verbruiken we in België bijna allemaal te veel verzadigde vetten. Maar dat zou zeker geen goed argument zijn om zomaar minder melk te drinken, want melk is om heel wat andere redenen een essentieel voedingsmiddel, bijvoorbeeld omdat het veel calcium bevat. We kunnen evengoed minder of minder vet vlees eten en bovendien bestaat er halfvolle melk en afgeroomde melk, die evenveel calcium bevatten als volle melk.' Voor kinderen wordt volle melk zelfs aangeraden, onder meer omdat kinderen de cholesterol nodig hebben voor een goede ontwikkeling van hun hersenen.

Vet houdt ook een tweede risico in: het is de ideale opslagplaats voor dioxines. Als een melkkoe dioxines binnenkrijgt, via voeding of via auto-uitlaatgassen die het gras vervuilen, komt dat in de melk terecht. Is dat een risico? Volgens Eric De Maerteleire van het Gentse stadslaboratorium moeten we ons geen zorgen maken. 'De melk die hier in de winkels komt, wordt uitgebreid getest op allerlei residu's, niet alleen op dioxines, maar bijvoorbeeld ook op antibiotica. De normen zijn streng en de gevonden waarden verwaarloosbaar laag, dus de melk is ook wat dat betreft veilig.'

'En laat ons vooral niet vergeten waar melk allemaal goed voor is', benadrukt De Maerteleire. 'Melk bevat ten eerste veel calcium, dat nodig is voor een stevig beendergestel. Uit onderzoek blijkt dat Belgische pubers gemiddeld maar half zo veel calcium uit hun voeding halen dan ze eigenlijk nodig hebben. Op latere leeftijd resulteert dat in een hoger risico op osteoporose of beenderontkalking, vooral bij vrouwen. Ten tweede bevat melk zeer veel eiwitten, die bovendien gemakkelijk verteerbaar zijn. Eiwitten zijn op zich al een elementair onderdeel van ons dieet, maar sommige melkeiwitten hebben extra goede eigenschappen: er zijn er die het lichaam helpen ijzer op te nemen en er zijn er die een gezonde nachtrust bevorderen. Het glas melk om goed te slapen, is dus een volks middeltje dat intussen wetenschappelijk gefundeerd is. Ten derde is melk een belangrijke bron van sporenelementen en vitamines, onder meer de erg belangrijk vitamines B2 en B12.'

Wouter Woussen is redacteur opinie & analyse.


DS, 24-02-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden