Hoewel dit artikel wel tot nadenken stemt, denk ik dat de voordelen nog altijd opwegen tegen de nadelen. Omdat ik het allemaal wat vreemd vond, ben ik even gaan googelen en blijkbaar is hier zelfs al een parlementaire vraag over gesteld. Hieronder lees je het antwoord van Hilde Crevits, o.a. minister van leefmilieu en energie.
De professor die geciteerd wordt in het artikel heeft ivm de geldbesparing even naar alle energieleveranciers van Zweden gebeld met de vraag of je het gebruik van spaarlampen zou merken op de energierekening waarop de meesten negatief antwoorden. Die mensen verdienen geld met energieverbruik, waarom zouden ze het gebruik van spaarlampen dan aanraden?! Natuurlijk gaan ze zoveel mogelijk negatieve publiciteit verspreiden rond die dingen...
En "Niet alle lampen doen het evengoed wat levensduur en efficiëntie betreft". Natuurlijk niet, me dunkt dat er wel een verschil zit op de kwaliteit van een spotgoedkope (no pun intended) spaarlamp uit 'den Aldi' en een duurdere lamp van Philips.
Antwoord Hilde Crevits op parlementaire vraag over straling van spaarlampen:
1. Ik heb kennis genomen van het onderzoek en de resultaten.
Gezien dit het eerste onderzoek is dat dit probleem rapporteert, en het een onderzoek betreft van een in wetenschappelijke kringen onbekende onderzoeksinstelling moeten de resultaten met de nodige omzichtigheid worden behandeld. Bovendien gaat het ook niet om een “peer-reviewed” artikel, zodat de betrouwbaarheid niet gegarandeerd kan worden en het niet zeker is dat het onderzoek degelijk werd uitgevoerd.
Bij de Europese werkgroep EMF-NET, opgericht op initiatief van de Europese Commissie, die oa. advies geeft omtrent blootstelling aan elektromagnetische velden, bleek niemand op de hoogte van deze studie.
In de communicatie van Criirem is de frequentie waarbij de elektromagnetische straling werd gemeten niet vermeld. Dit is een belangrijk gegeven wanneer de veldwaarden worden vergeleken met de aanbevelingen uit 1999/519/CE.
Het referentieniveau van 28 V/m, zoals vermeld in het rapport, geldt voor frequenties vanaf 10MHz tot 400 MHz (radiofrequenties).
De regel is dat indien het referentieniveau wordt overschreden, de bepaling van de absorptie in het lichaam noodzakelijk is om na te gaan of een spaarlamp voldoet aan de aanbevelingen of niet.
Ook dit staat niet vermeld in het document van Criirem en is waarschijnlijk (nog) niet bestudeerd.
Aangezien de referentiewaarden bepaald zijn per frequentiegebied, moet dit allereerst worden nagegaan, vooraleer vergelijkingen mogelijk zijn.
Gezien we niet weten welke frequentie werd gemeten in het genoemde onderzoek, is het moeilijk echte conclusies uit deze studie te trekken.
2. Na navraag bij diverse Vlaamse onderzoeksinstellingen bleek dat in Vlaanderen specifiek naar elektromagnetische velden van spaarlampen nog geen onderzoek werd verricht.
VITO zou in de komende weken een kleinschalig onderzoek kunnen uitvoeren bij enkele spaarlampen om de beweringen na te trekken.
Verder verwijzen we naar een uitgebreide meetcampagne die in Zwitserland in 2004 werd uitgevoerd in opdracht van de Zwitserse Federale Dienst voor Gezondheid (Bundesamts für Gesundheit) en de Zwitserse Federale Dienst voor Energie (Bundesamts für Energie). In deze studie werden metingen van de elektromagnetische straling in de nabije omgeving van spaarlampen uitgevoerd. De straling van de spaarlampen bleek te bestaan uit lage frequentie (50 Hz) en hogere frequentie velden (30-60 kHz).
Op een normale gebruiksafstand van 30 cm verschillen de lage-frequentie elektrische en magnetische velden van spaarlampen nauwelijks van het elektromagnetisch veld veroorzaakt door conventionele gloeilampen.
De hoge-frequentie velden die uitgaan van de spaarlampen bleken eveneens klein en niet anders dan deze van andere huishoudelijke apparaten. Het Zwitserse onderzoek vond geen aanwijzingen dat bij gebruik van spaarlampen schadelijke gezondheidseffecten zouden optreden en concludeerde dat het gezondheidsrisico van spaarlampen uiterst klein is en ze dus zonder zorgen kunnen worden gebruikt.
Op de grafiek in bijlage wordt het elektrisch veld gemeten op 30 cm van een spaarlamp voor de verschillende frequenties weergegeven en is te zien hoe de elektrische veldsterkte afneemt met toenemende frequentie.
3. Vooraleer er kan worden gedacht aan een infocampagne, moet eerst worden nagegaan wat de kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek is. Vervolgens kan er bijkomend onderzoek gebeuren om de beweringen te verifiëren.
Gezien de vele onzekerheden die nog bestaan omtrent de omstandigheden en betrouwbaarheid van het genoemde onderzoek, is het nog niet aan de orde om een infocampagne naar de burger op te starten.
De kwestie zal verder worden opgevolgd, op dit moment is er geen reden om paniek te zaaien.
Productnormering is federale materie en de bevoegdheid ligt dan ook bij de federale minister bevoegd voor de veiligheid van de consumentenbescherming.
Het is tevens een Europese kwestie: spaarlampen zijn een product waarvoor EN-normen gelden wat betreft veiligheid en prestatievermogen.
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
|