Enkele post bekijken
  #7  
Oud 17th December 2008, 02:52
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Wegzakkend pond verbijstert Britten

Wegzakkend pond verbijstert Britten


LONDEN (BLOOMBERG) - Nog even en het Britse pond is evenveel waard als de euro. Dat is even wennen voor Britten die naar het continent reizen.



Beroepsmuzikant Rob Childs schudt zijn hoofd in ongeloof. Hij heeft net in het Londense treinstation St-Pancras euro's gekocht. Na aftrek van de commissie kreeg hij 57euro voor 60pond. De International Currency Exchange betaalt op dat moment 1,0185 euro voor een pond. Het verschil met pariteit (één euro voor één pond) is bijna verwaarloosbaar. Een jaar geleden zou hij voor 60pond nog 80euro hebben gekregen.

'Ik ben met verstomming geslagen', zegt Childs (47) terwijl hij de gitaar op zijn rug hijst. Hij wacht op de Eurostar naar Brussel, waar hij moet optreden met de Amerikaanse komiek Rich Hall. 'Er blijft niet veel over. We zullen zuinig aan moeten doen'.

Het Britse pond sterling is dit jaar al met 18procent gezakt ten opzichte van de euro, en met 25procent ten opzichte van de dollar. De Britse centrale bank heeft zijn rentetarief sterk laten zakken, omdat de Britse economie voor het eerst in 17jaar in een recessie terecht is gekomen. Begin dit jaar rekende de centrale bank nog 5,5 procent aan. Nu is dat tarief gezakt naar 2procent. Dat is lager dan de rente in de eurozone. De ECB heeft die teruggebracht tot 2,5 procent. Het pond bereikte gisteren zijn laagste punt. Toen bedroeg de officiële koers 1,11 euro per pond, of omgekeerd: 90pence per euro. In wisselkantoren werden tarieven gerekend die dicht bij pariteit lagen. En daar gaat de commissie dan nog af.

'Het is hopeloos. Het enige wat je met het pond kunt doen, is dumpen', zegt de meubelbekleder Ian Wright (53), terwijl hij op de trein naar Antwerpen wacht voor een vrijgezellenfeest. 'Wij Britten hechten uit traditie aan onze eigen munt, maar eigenlijk is dat onzin.' Terwijl hij koffie drinkt, maakt hij met zijn reisgenoot John Fahey grappen over wie zijn euro's nu het duurst betaald heeft.

De Britse toeristen zullen misschien wat minder vaak naar het vasteland reizen, nu de prijzen op het continent voor hen sterk gestegen zijn. Vorig jaar moest een Brit 9,08 pond betalen om de Eiffeltoren te beklimmen. Nu is dat 11,16 pond. Een ticket van vijf dagen voor Disneyland-Parijs kostte vorig jaar 89,37 pond, en nu 109,80 pond. Een nacht in de presidentiële suite van het Berlijnse Adlon Kempinski-hotel kost nu 8.933,56 pond, vergeleken met 7.271,07 pond in december vorig jaar.

Peter Maltby (65) schuift aan bij een wisselkantoor in het Londense West End. Hij koopt nu al euro's, terwijl hij pas in juni naar Duitsland reist. 'Het enige wat ik kan doen, is defensief handelen en mijn ponden nu al omruilen voor euro's.' Volgens Jeremy Stretch, die voor de Rabobank in Londen werkt, is het beleid van de Britse centrale bank de voornaamste oorzaak van de dalende koers van het pond sterling. 'Waarschijnlijk zal er nog wel 100 basispunten afgaan'. Het hoofd van de Britse schatkist, Yvette Cooper, zei afgelopen weekend dat de overheid met het rentebeleid niet mikt op de koers van het pond, maar wel de inflatie in toom probeert te houden.

De waardedaling van de Britse munt is slecht nieuws voor de Britten die naar het continent willen reizen, maar goed nieuws voor toeristen die in Londen komen shoppen. Fransen of Duitsers reageren opgetogen als ze in Londen arriveren en zien hoeveel ponden ze voor hun euro's krijgen. Andrea Martinez (30), die net vanuit Parijs in de Britse hoofdstad is gearriveerd, zegt dat het weekendje Londen haar veel minder zal kosten dan waar ze op had gerekend. 'Voordien was alles hier enorm duur', zegt ze terwijl ze op het station St-Pancras wacht tot ze wordt opgehaald.

Voor de Britten ziet het er niet naar uit dat de toestand snel zal verbeteren. De pariteit tussen pond en euro ligt binnen handbereik als de ECB de rente niet snel verlaagt, denkt Stephen Gallo, hoofd van de afdeling marktanalyse bij Schneider Foreign Exchange in Londen. De ECB heeft de rente sinds oktober al driemaal op rij verlaagd, en is terughoudend om dat snel nog een keer te doen. ECB-bestuurder Axel Weber zei vorige week dat hij de rente niet graag onder 2procent zou zien zakken.

Terwijl Childs op zijn trein wacht, vraagt hij zich af hij in euro's of ponden zal worden uitbetaald. 'Ik hoop op euro's. Tegen deze koers is dat een fantastische deal.'


DS, 16-12-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden