BRUSSEL - Over 20 jaar is een huis op de drie bewoond door 65-plussers. De huizen aanpassen is beter dan massaal rusthuizen bouwen.
Meegroeiwoningen. Dat is wat CD&V-parlementsleden Veerle Heeren en Tom Dehaene promoten: woningen die zo gebouwd zijn dat ze later met weinig kosten kunnen worden aangepast aan bewoners 'met verminderde mogelijkheden'. Dat gaat over vrij simpele dingen: de stopcontacten niet op 20 cm hoogte maar op 90 cm, net als de lichtschakelaars zodat ze ook bereikbaar zijn voor rolstoelers of wie zich nog moeilijk kan bukken. Deuren die breder zijn dan 90 cm. Bredere toiletruimtes.
De twee Vlaamse parlementsleden hebben al eens een gelijkaardige strijd gevoerd en gewonnen: voor het kangoeroewonen, de inrichting van een aparte leefruimte of appartement bij een woning voor halfinwonende zorgbehoevenden, meestal familieleden. Veerle Heeren en Tom Dehaene: 'We weten het maar beseffen het niet: in 2030 zal een derde van de woningen bewoond worden door 65-plussers. Gisteren (2000) leefden er in Vlaanderen 180.000 mensen tussen 80 en 89 jaar oud. In 2030 zijn dat er 370.000. Dubbel zoveel. We zullen dan 81.000 90-plussers hebben. Ofwel doen we nu een inspanning om ons woningbestand al aan te passen, ofwel moeten we straks massaal rusthuizen bouwen, maar dat willen de ouderen zelf niet.'
Het woonzorgdecreet van minister van Welzijn, Steven Vanackere (CD&V) speelt vanuit de rusthuissector in op deze evolutie. Maar dat zou ook moeten in de privéwoningen. En de sociale huisvestingsmaatschappijen zouden moeten voorop lopen.
De parlementsleden vinden het ook onaanvaardbaar dat de overheid nog gebouwen subsidieert die niet aangepast zijn aan mensen met verminderde mogelijkheden. Minister Dirk Van Mechelen (Open VLD) is nog niet overtuigd dat hij dit kan afdwingen met een verordening in de ruimtelijke ordening. Hij heeft nog een paar maanden. Doet hij het niet, dan zetten wij het in ons verkiezingsprogramma, zeggen de CD&V'ers.
Ze erkennen dat ze er maar net in geslaagd zijn de bouwplannen van het nieuwe CD&V-hoofdkwartier te laten aanpassen. Voor drie kwart is dat nog gelukt.
Guy Tegenbos
Bron:
www.destandaard.be
Ik vind het een heel goede denkpiste om woningen vanaf het begin aan te passen aan je noden op latere leeftijd. Het bespaart je later heel wat moeite om dit alsnog te doen. Bovendien gaan de rusthuizen voor het overgrote deel van de mensen onbetaalbaar zijn binnen enkele tientallen jaren. Bekijk nu de prijzen al maar eens. Toch denk ik dat het moeilijk is voor jonge mensen die nu voor een bouwproject staan. De vastgoedprijzen zijn nu al gigantisch hoog. Als je dan op die moment ook nog investeringen moet doen die pas 40 jaar later zijn nut bewijzen. Hoe gaan de jonge bouwers hier op reageren, gaan ze massaal hun huizen aanpassen? Ik betwijfel het!