Overal sociale woningen
Overal sociale woningen
BRUSSEL - De Vlaamse regering rondde vrijdag een reeks ontwerp-decreten af die de Vlaming in zijn maag treffen: ze hervormen de ruimtelijke ordening en het woonbeleid grondig.
Het Vlaams Parlement zal zich moeten reppen. De ontwerp-decreten die de Vlaamse regering vrijdag afrondde, moeten nog goedgekeurd worden en de verkiezingen van 7 juni naderen.
Het zijn ontwerpen waarover jaren intens 'gediscussieerd' is in de regering, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om een verplichting in te voeren voor privé-bedrijven om in hun verkavelingen een deel goedkope sociale kavels op te nemen. Liberalen en socialisten vlogen elkaar daarover in de haren. Maar er is een compromis gevonden. Een consensus, zeggen ze zelf, al werd er vorige week nog met deuren gegooid.
Over andere punten zoals enkele versoepelingen van de ruimtelijke ordeningsregels, bestond al lang overeenstemming, maar die raakte maar niet in decreetteksten omgezet.
Nu lukt het wel, zes maanden en één dag voor het eind van de regeerperiode. Dat betekent aan de ene kant dat niet deze maar de volgende regering de vruchten zal plukken van dit werk. Het betekent ook dat de volgende regering de uitgaven zal moeten doen die deze regering vastlegt.
De belangrijkste concrete punten uit de ontwerpen zijn:
Ruimtelijke ordening
De dubbele lijn erin is: een pak projecten wordt eenvoudiger en zal sneller uitgevoerd kunnen worden; met sommige overtredingen uit het verleden wordt genadiger omgesprongen, behalve in kwetsbare gebieden.
Er komt een nieuwe categorie van werkzaamheden: die met meldplicht. Ze moeten niet meer 'aangevraagd' worden, maar enkel 'gemeld'; als de gemeente niet binnen de 20 dagen neen zegt, mogen ze aangevat worden. Typevoorbeelden zijn: de bouw van een veranda of garage, bouwwerken in verkavelingen waar duidelijke en strikte regels gelden.
Een speciaal voorbeeld ervan wordt het kangoeroe- of zorgwonen: de aanpassing van een woning om tot twee hulpbehoevenden de kans te geven te komen inwonen.
De beroepsprocedures worden korter. De minister komt niet meer tussenbeide; na beroep bij de bestendige deputatie is beroep mogelijk bij de nieuwe Raad voor Vergunningsbetwistingen die binnen de zes weken beslist; in laatste instantie kan nog naar de Raad van State gestapt worden.
Voor zonevreemde constructies komen soepeler regels voor instandhoudingswerken.
Voor de 400.000 woningen die 'geacht worden vergund te zijn' komen er regels die meer rechtszekerheid geven.
De strafregelingen worden versoepeld: bouwmisdrijven zullen strafrechtelijk verjaren na vijf jaar, behalve in 'open gebieden' (tien jaar) en in 'kwetsbare gebieden' zoals natuurgebieden waar ze nooit verjaren.
Woon-, bouw- en kavelbeleid
Tussen 2009 en 2025 zullen de huidige Vlaamse regering en vooral haar opvolgers 6,5 miljard euro injecteren in de woningbouw. Tussen 2009 en 2020 zullen 43.000 sociale huurwoningen gebouwd worden, het dubbel van nu; er moeten 21.000 sociale koopwoningen gebouwd worden, driemaal zoveel als nu.
Er komt ook 15 miljoen euro om de gemeenten te stimuleren stadskankers te bestrijden.
Een 'papa- en mamalening' noemt de regering de lening die ouders geven aan hun kinderen om een woning te renoveren; ze zal fiscaal voordelig zijn.
Verminderde registratierechten gelden bij de aankoop van verkrotte of leegstaande woningen die nadien gerenoveerd worden.
De grootste inspanning gaat naar het opdrijven van de bouw van sociale huurwoningen. Alle gemeenten moeten er voortaan hebben. Het einddoel is in 2020 in de gemeenten gemiddeld 9 procent sociale huurwoningen te hebben in plaats van 6 procent van vandaag. Gemeenten die al 9 procent bereikten (Antwerpen, Gent, Mechelen, Genk), moeten geen extra inspanningen meer doen; gemeenten die onder 3 procent zitten, zullen extra veel inspanningen moeten doen.
Het monopolie van openbare besturen (gemeenten, OCMW's, huisvestingsmaatschappijen) om sociale huurwoningen op te richten, wordt doorbroken. Ook privé-bedrijven mogen dit voortaan. Ze mogen hun woningen nadien gegarandeerd overdragen aan sociale huisvestingsmaatschappijen. (Er rest nog wat discussie over de prijsbepaling.) Aanvaard is dat ze dezelfde verlaagde btw en registratierechten krijgen als de sociale maatschappijen.
Als gemeenten, OCMW's en kerkfabrieken gronden verkopen, moet daarin een minimum aan sociale kavels opgenomen zijn.
Privé-maatschappijen kunnen ook verplicht worden 10 à 20 procent sociale kavels op te nemen in hun verkavelingsprojecten. De LDD-oppositie spijkert Open VLD daarvoor aan de muur, maar de ministers Dirk Van Mechelen en Marino Keulen zeggen dat zij dit beperkten tot 10 à 20 procent terwijl sommige gemeenten nu tot 40 procent eisten.
Een van de decreten maakt het eindelijk mogelijk de milieuvergunningsaanvraag en de bouwaanvraag van bedrijven tot één aanvraag te versmelten.
Blog DS, 06-12-2008 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|