2nd December 2008, 18:02
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Britten denken na over invoering euro
'Britten die het voor het zeggen hebben, denken na over invoering euro'
BRUSSEL - De financiële en economische crisis doet veel bewegen. De Britten staan dichter bij de euro.
Wie anders dan premier Gordon Brown zelf kan Commissievoorzitter José Manuel Barroso bedoeld hebben toen hij zondag publiek zei dat 'mensen die het voor het zeggen hebben in het Verenigd Koninkrijk' aan het 'nadenken zijn over een toetreding tot de euro'. Volgens de Commissievoorzitter is er over die kwestie een duidelijke evolutie waarneembaar in Groot-Brittannië.
De Commissievoorzitter zei een en ander in een interview van een uur voor Le Grand Jury van de Franse televisiezenders RTL-LCI. Barroso onderstreepte daarin ook het belang van de aanwezigheid van de Britse premier Gordon Brown op de eerste top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurogroep. In antwoord op de vraag of het denkbaar is dat het Verenigd Koninkrijk tot de eurozone toetreedt, antwoordde Barroso: 'Ah ja, ik denk dat we er nu dichter bij zijn dan voordien. Kijk maar wat er gebeurt. Ik kan u zeggen -enfin, ik kan de vertrouwelijkheid van sommige gesprekken niet doorbreken- dat Britse politieke verantwoordelijken mij gezegd hebben dat 'het beter zou zijn indien wij nu de euro gehad zouden hebben'. Barroso verwijst ook naar Denemarken 'waar de eerste minister nu aan het uitleggen is wat het de Denen kost dat ze geen lid zijn van de eurozone'. Op de precieze vraag of premier Gordon Brown, 'die altijd tegen de euro was', aan het evolueren is, draaide Barroso betekenisvol rond de pot. 'De Britten zijn zeer pragmatisch. De dag dat de Britten tot de conclusie zullen komen dat het voor hen beter is om tot de euro toe te treden, dan heb ik geen enkele twijfel', antwoordde hij.
De Commissievoorzitter is er de man niet naar om zo'n uitspraken te doen als hij niet zeker is dat ze kloppen en dus overeenkomen met hetgeen hij van de Britse premier hoort. Barroso is trouwens niet de enige die van Brown onlangs dergelijke signalen heeft opgevangen. Ook in hoge financiële kringen van de EU is het bekend dat de Britse premier nu liever in de euro zou stappen maar dat hij dat publiek niet kan zeggen wegens de hardnekkige tegenstand in de Britse Murdoch-tabloïds.
Vanuit de eurozone zelf zijn er overigens ook avances gemaakt naar Brown. Zo werd de Britse premier uitgenodigd voor de allereerste top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone op 12oktober in Parijs.
Het interview van Barroso echode maandagavond na in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel waar de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen waren om onder andere het zogenaamde herstelplan van 200 miljard euro te bespreken dat de EU-Commissie bekendmaakte.
Centraal in die discussie staat de vraag of de lidstaten voldoende geld willen uittrekken om de recessie te doorbreken. De Commissie vraagt dat ze gemiddeld 1,2% van het bnp investeren om de economie draaiend te houden. Vooral Duitsland ligt onder vuur omdat het maar een zuinig herstelbeleid voert, hoewel Berlijn een budget heeft dat ongeveer in evenwicht is en dus als enige grote lidstaat ruimte heeft voor een financiële injectie.
Vorige week maakte de Duitse regering een plan bekend dat 31miljard euro waard is of zowat 1% van het bnp. Maar daarvan zou maar 5miljard nieuwe maatregelen betreffen. De rest is recyclage. De Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück is tegen grotere inspanningen gekant.
DS, 02-12-2008 (Bernard Bulcke)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|