Alle democratische partijen zijn bereid om Belgische troepen te leveren aan een gewapende humanitaire missie naar Congo. De Belgische regering zoekt op vraag van de VN steun voor een missie van maximaal drieduizend militairen.
De VN polste afgelopen weekend bij de Belgische regering of ons leger kan bijdragen aan een Europese troepenmacht voor Oost-Congo. Die zou voor vier tot zes maanden naar Goma moeten trekken, tot de VN-vredesmacht voldoende versterkt is. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, die eerder al pleitte voor een Europees initiatief voor Congo, gaat volgende week op zoek naar drie à vier Europese partners voor deze overbruggingsmacht van maximaal drieduizend militairen. De Verenigde Naties verwachten vrijdag een antwoord, Zweden zou al bereid zijn om troepen te leveren.
In regeringskringen valt te horen dat alleen Frankrijk in staat zou zijn om de leiding te nemen van de Europese troepen in Congo, maar dat land heeft sterke twijfels door zijn vertroebelde relaties met Rwanda. "België zal in geen geval het leiderschap van deze Europese troepen op zich nemen", zegt De Gucht.
Alle Belgische democratische partijen schaarden zich achter de vraag van de VN. Tegelijk drongen ze allemaal aan op een grondig parlementair debat over een eventuele deelname en een welomschreven mandaat. Zowel premier Yves Leterme als minister De Gucht verklaarde dat er geen Belgische troepen zullen vertrekken zonder de toestemming van het parlement. Bij de regeringspartijen reageerde alleen de PS opvallend terughoudend. "We kunnen deze vraag niet met een geïmproviseerd ja of nee beantwoorden", zei de vroegere minister van Defensie André Flahaut.
Als de regering en het parlement hun fiat geven, gaan ze in tegen de tien jaar oude conclusies van de Rwandacommissie om geen troepen naar de oud-kolonies te sturen. "De aanbevelingen van de Rwandacommissie hebben er misschien toe geleid dat België te voorzichtig is geweest", verklaarde federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) afgelopen weekend.
Vorige week werd al beslist om de aanbevelingen van de Rwandacommissie weer onder de loep te nemen. De aanbeveling over de vroegere kolonies zou het eerst besproken worden. Defensiespecialiste Hilde Vautmans (Open Vld) waarschuwt wel dat die aanbeveling haar bestaansrecht heeft. "Die aanbevelingen zijn er gekomen omdat er essentiële fouten waren gemaakt. Ik wil niet dat er bodybags terugkomen uit Congo." PS en sp.a herhalen de eis om in de grondwet in te schrijven dat buitenlandse missies niet kunnen zonder toestemming van het parlement.
De Congolese regering reageert positief, rebellenleider Laurent Nkunda keurt de versterking sterk af. "Dit is een onaangename verrassing", zegt zijn woordvoerder Bertrand Bisimwa. "Wij dachten dat de Verenigde Naties aan een vreedzame oplossing voor de crisis werkten." (Tine Peeters)
Bron:
www.demorgen.be