Enkele post bekijken
  #5  
Oud 27th November 2008, 13:26
Sofie Huybreckx Sofie Huybreckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 66
Laat je kind niet alleen surfen

Kinderen surfen vaak en graag, maar op het internet loeren vele gevaren: ongewenste beelden, onaangename ontmoetingen of cyberpesten. Dat blijkt uit een peiling van Action Innocence bij 4.688 kinderen van het vierde leerjaar tot het tweede middelbaar.

Bijna alle kinderen uit het onderzoek (94 procent) geven aan dat ze minstens één positieve ervaring hebben beleefd op het internet. De favoriete activiteiten zijn dan ook gelinkt met dingen die ze belangrijk vinden in het echte leven: naar muziek luisteren, communiceren met leeftijdsgenoten, spelletjes spelen en filmpjes bekijken.

Een meisje van elf antwoordde dat ze heel graag surft naar spelletjessites, blogs van haar vrienden, YouTube, MSN en sites met virtuele huisdieren. Iemand van haar leeftijd leerde via het chatten een goede vriendin kennen en een ander meisje voelde zich geflatteerd met de virtuele verjaardagswensen die ze kreeg.

Maar ook de negatieve ervaringen zijn niet te onderschatten. Liefst tachtig procent van de kinderen kreeg er al mee te maken onder de vorm van ongewenste beelden, onaangename ontmoetingen of cyberpesten. Een meisje van twaalf beklaagt het zich bijvoorbeeld dat ze een jongen van 22 had toegevoegd aan haar MSN-contactlijst omdat hij haar vroeg dingen te doen die ze helemaal niet wilde.

Een jongen van elf kreeg dan weer een erotisch filmpje te zien toen hij een spelletje aan het spelen was. ‘Ik vond dat walgelijk’, getuigt hij in het onderzoek. Een meisje van twaalf voelde zich dat weer erg verdrietig toen iemand op de chat haar ‘een hoer’ noemde.

Van de ondervraagden had 35 procent al eens een leuke online ontmoeting, terwijl twintig procent minder aangename ontmoetingen meemaakte. Tien procent van de ondervraagden zag al iemand die zich uitkleedde of masturbeerde voor de webcam of werd gevraagd dat zelf te doen.

De helft kwam al eens terecht op een ongewenste site en vijftien procent kreeg al eens beledigingen te slikken of werd geconfronteerd met een andere vorm van cyberpesten. In het middelbaar stijgt dit aantal nog. Een meisje op de drie van die leeftijd kreeg al eens seksueel getinte vragen voorgeschoteld.

Maar hoe is dit dan te controleren? Bij de helft van de ondervraagden staat de computer niet in een gemeenschappelijke ruimte. De ouders die hun kinderen begeleiden terwijl ze surfen hebben volgens het onderzoek nochtans meer kans dat ze achteraf iets te horen zullen krijgen over de online ervaringen van hun kinderen. Op dit moment worden maar 36 procent van de ervaringen verteld aan een volwassene. De meeste kinderen zullen makkelijker iets vertellen aan leeftijdsgenoten, en dan veeleer de positieve dan de negatieve verhalen.

‘Het is belangrijk dat mensen zich bezighouden met wat hun kinderen doen op het internet en ze niet alleen laten als ze surfen. De computer wordt ook het best beveiligd met filters en oudercontrolesoftware’, zegt Sophie Y. Stinglhamber, ondervoorzitter van Action Innocence.

‘Eigenlijk zouden ouders bij de aankoop van een computer of internetaansluiting al gewaarschuwd moeten worden dat het internet niet bestemd is voor onbegeleid en onbeveiligd gebruik door kinderen. Een veiligheidswaarschuwing zoals bij medicatie en sigaretten bestaat vandaag nog niet voor het internet. Wij pleiten ervoor dat die er binnenkort komt.’
Lore Callens

bron: www.nieuwsblad.be
Met citaat antwoorden