Voor iedereen, met een 'sterke maag' die niet graag leest:
http://www.youtube.com/watch?v=VfaqvIlpPoc
Een biefstuk zorgt voor evenveel broeikasgassen als een ritje van zeventig kilometer met een doorsnee wagen. Voor de steak op je bord ligt, heeft hij vijfduizend liter water opgeslokt. De consumptie van vlees is verantwoordelijk voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de transportsector. Tijd voor een nieuw dieet.
Het is een lang artikel, dus heb ik het even samengevat.
1. In dit artikel wordt vermeld dat de gemiddelde Belg, 270 gr. vlees per dag eet.
2. Feit: rijke landen consumeren meer vlees dan minder ontwikkelde landen.
3. Feit: De toenemende vraag naar vlees, komt de 'dierteeltmethoden' niet ten goede. Nee, de meeste biefstukjes die op ons bord komen, zijn niet afkomstig van grazende koeien uit de weide. (Gaat er al een lampje branden?)
4. Dus de overgang van woelende varkens en grazende koeien naar de industriële veeteelthouderijen.
=> Gevolg: krachtvoeder (Typisch: het mag niet teveel kosten en het moet het liefst zo snel mogelijk)
5. Gevolgen die veroorzaakt worden door teveel dieren, waardoor er veel krachtvoeder nodig is:
- Broeikasgassen (mest, vertering van celluose, verwarming, verlichting, ..)
- Waterschaarste (het zal voor de meeste onder ons, wel duidelijk zijn dat het dier veel drinkt bij het consumeren van krachtvoeder)
- Landbeslag (denk dan niet alleen aan de plaats die nodig is voor de dieren, maar ook de voeder teelt neemt veel plaats in beslag)
- Verlies aan biodiversiteit
6. Feit: Meer dan zestig procent van de totale productie van granen, maïs en gerst wordt gebruikt voor veevoer. Jaarlijks komt dat neer op een productie van 670 miljoen ton graan. Hiervoor was een oppervlakte van 6,5 miljoen hectaren nodig. (Dat is niet weinig he?)
7. Nog een 'leuk' stuk(je) uit de tekst:
Boeren, winden en uitlaatgassen
Voor de globale opwarming is de intensieve veehouderij een ramp, zo berekende de FAO in Livestocks long shadow. De uitstoot van broeikasgassen door de veeteelt overtreft die van het transport en komt in de buurt van de twintig procent CO2-equivalenten (broeikasgassen, gemeten in CO2-waarden). Het probleem ligt vooral bij de herkauwers. Die hebben het voordeel dat ze cellulose –grassen en bladeren– kunnen verteren en daardoor kunnen leven van gewassen die niet voor menselijke voeding in aanmerking komen. Maar bij het verteringsproces stoten zij grote hoeveelheden methaan uit. De impact van methaan is 23 keer groter dan die van CO2. In België is 95 procent van de totale methaanuitstoot te wijten aan runderen. Op wereldvlak is één vijfde van de totale methaanuitstoot afkomstig van de veeteelt.
Ook het mest is een probleem. Dat geeft in grote hoeveelheden lachgas af. De impact van één ton lachgas is 296 keer die van een ton CO2. Wereldwijd worden 2,2 miljard ton CO2-equivalenten de lucht in geblazen door de productie van lachgas in de landbouw.
En dan is er nog de gewone CO2-uitstoot, vooral afkomstig van ontbossing, verwarming van serres en stallingen, en het gebruik van fossiele brandstoffen in het hele productieproces. We eten ook steeds meer exotisch vlees uit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika. Vooraleer het vlees op ons bord ligt, zitten er heel wat voedselkilometers bij. Ecolife vzw berekende dat de milieukost van een portie biefstuk uit de VS geïmporteerd makkelijk driemaal groter is dan diezelfde portie uit Europa.
8. Intussen weten we dat zoveel vlees toch niet zo gezond is. Overgewicht, cholesterolproblemen, suikerziekte en hartkwalen vormen het verborgen prijskaartje dat hoort bij een vlees- en calorierijk dieet.
9. Al die runderen, varkens en schapen slorpen ook gigantische hoeveelheden levensnoodzakelijk water op, dat nagenoeg niet in rekening wordt gebracht. Om een kilo varkensvlees te produceren heb je 9700 liter water nodig en voor rundvlees nog drie keer zoveel. Maar voor een kilo tarwe kom je toe met 106 liter water en voor een kilogram aardappelen 150 liter. Gemiddeld genomen is voor de productie van een kilo vlees 100 keer meer water nodig is dan voor de productie van een kilo graan of groente. (
9700 liter, voor 1 kg varkensvlees
10. [/B]Op wereldvlak wordt er voldoende graan geproduceerd om iedereen een volwaardig menu te geven, tenminste als er niet de concurrentie met het veevoer en, nu ook, de biobrandstoffen zou zijn.[/B] (!!!)
11. Leuk weetje:
Inmiddels zijn er tal van studies die het verschil tussen wel, minder of geen vlees eten in kaart gebracht hebben. Zo stelt een van die studies dat een kilo rundvlees in broeikasemissies gelijk staat aan drie uur met de wagen rijden terwijl je thuis alle lichten aan laat. Maar wanneer die kilo rundvlees organisch geteeld is en het rund niet gevoederd werd met krachtvoer, dan is de uitstoot van CO2-equivalenten al 40 procent minder en het energieverbruik 85 procent minder. En als je toch vlees wil eten: kippenvlees is minder belastend voor het milieu dan rundvlees
Bron:
http://www.mo.be/index.php?id=62&tx...art_id%5D=20184
Mijn eigen mening heb ik reeds gegeven in de samenvatting.