17th November 2008, 17:51
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Best klare positie voor de koning
Best klare positie voor de koning
Even had koning Albert zaterdag het gevoel dat hij bij de 15-jarigen even populair was als Regi Penxten van Milk Inc. Dat was een lichte overschatting. Maar ze vonden hem wel een keitoffe opa. En dat is hij ook.
Iets minder leuk voor hem was dat hij op die dag, zijn feestdag nota bene, het verwijt kreeg dat hij een betere loonindexering geniet dan de andere Belgen. Er zijn maar twee constructieve oplossingen voor dit probleem. Ofwel krijgt de koning dezelfde indexering als alle andere Belgen, ofwel wordt aan de Belgen die hem het meest na aan het hart liggen - de armen - de indexering gegeven die hij krijgt.
Het hof kan de discussie daarover nog een tijdje laten aanslepen, ofwel verstandig handelen en snel zelf de 'gelijke behandeling' voorstellen.
Maar daarmee is de rest van het dossier financiering van het koningshuis niet afgesloten. In de Senaat is daarover een commissie opgericht die eindelijk haar werk moet doen. Er moet voor het koningshuis een transparante financiering komen zoals in Nederland en Groot-Brittannië. Niet een officiële die als scherm dient en 27 andere geldkanaaltjes verbergt.
En meteen moet dan ook beslist worden voor wie we nog betalen. Voor de koning en de kroonprins? Maar niet voor alle kinderen en kleinkinderen. De huidige regeling schept alleen maar problemen. Neem prinses Astrid. In ruil voor haar dotatie moet ze iets doen. Voorzitter worden van het Belgische Rode Kruis. Daar werd ze prompt een teken van tegenspraak, want ze wil dan niet dat die Belgische structuur een lege doos is. Maar die ís dat wel omdat Vlaams en Franstalig Rode Kruis hun eigen weg gingen. Prins Laurent moet zich in ruil voor zijn dotatie nuttig maken in de vzw Kint, die dan van de deelstaten geld zou moeten krijgen om dingen te doen die anderen efficiënter doen? Daar moet men een einde aan maken. De koningskinderen moeten hun eigen weg gaan. De politiek hoeft ze dan niet meer permanent op de vingers te tikken. Hun senatorschap kan dan verdwijnen
De vraag naar de rol van het koningschap moet ook nog uitgeklaard worden. Blijft het de machtsrol uit 1830 die sluipend almaar verder uitgehold wordt? Wordt het een zuiver protocollaire, vertegenwoordigende en symbolische rol? Of rest er ook iets van de rol van 'sociaal gezag' die het hof zich probeert aan te meten door voortdurend te verwijzen naar de rol die de vorige koning, Boudewijn, probeerde te spelen?
Het wordt tijd dat we dat regelen. Toch is dat nu ook niet het meest prangende institutionele probleem. Er moet eerst een oplossing komen voor de andere institutionele problemen. Lukt dat niet, dan hoeven we straks niet eens meer over een koning te spreken. En nóg sneller moet de federale overheid beslissen wat ze gaat doen, nu de G20 alle landen ter wereld vraagt de economie weer aan te zwengelen. De deelstaten bij ons namen al beslissingen op dat terrein.
DS, 17-11-2008 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|