7th November 2008, 15:06
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Laakdal
Posts: 170
|
|
Vliegtaks komt er toch niet
Er komt dan toch geen vliegtaks. Na overleg met de gewestregering heeft de federale regering beslist de heffing op vliegtickets, die 133 miljoen euro moest opbrengen, te schrappen. Volgens vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders wacht de federale regering nu op voorstellen van de gewesten. De gewesten zijn echter niet van plan de zowat 130 miljoen euro zelf op te hoesten.
Budgettaire gat opvangen
De vliegtaks van 5 tot 50 euro per ticket moest de federale begroting in 2009 133 miljoen euro opbrengen, maar lag onder vuur. De toeristische sector, de luchtvaartsector en de gewestregering stonden op hun achterste poten en waarschuwden voor jobverlies. Zo zou de maatregel 3.500 banen kosten in de Belgische luchtvaartsector.
Na overleg met de gewestregeringen besliste de federale regering vandaag de omstreden vliegtaks te schrappen. Hoe het budgettaire gat van 133 miljoen moet worden opgevangen, is nog niet duidelijk.
Volgens minister Reynders ligt de bal in het kamp van de gewesten en is het aan de gewesten om met voorstellen te komen "om voor eenzelfde bedrag een maatregel te hebben".
Gewesten
Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn Waalse collega Rudy Demotte waren vandaag alvast formeel: de gewesten doen al genoeg voor de federale begroting en zullen het bedrag niet zelf ophoesten. "We zijn bereid om naar alternatieven te zoeken. Maar het kan niet dat dat gebeurt op de kap van de entiteiten", aldus Demotte, die er nog snerend aan toevoegde dat "Reynders altijd geld zoekt in de zak van de anderen".
De komende dagen en weken komt er overleg tussen de federale en de gewestregering. Dat beloven geen gemakkelijke gesprekken te worden. Vicepremier Reynders wil alvast "zo snel mogelijk" tot een oplossing komen.
Open Vld
Met het schrappen van de vliegtaks haalt de Open Vld alvast haar slag thuis. De Vlaamse liberalen hadden zich donderdag openlijk tegen de begrotingsmaatregel verzet. Premier Yves Leterme verklaarde daarop open te staan voor een alternatief, op voorwaarde dat dat alternatief evenveel zou opbrengen.
Bron: Het Laatste Nieuws 7/11/2008
Eigen mening:
Dat er dan uiteindelijk toch geen vliegtaks komt hebben we volgens mij grotendeels te danken aan Ryanair. Toen Ryanair dreigde om België (Charleroi) te verlaten waren opeens de Franstaligen tegen de vliegtaks. Met als gevolg dat de vliegtaks er uiteindelijk niet komt.
Nu is de onkunde van onze regering nog maar eens bewezen. Ze keurde een kleine maand geleden de vliegtaks goed, om ze nu al af te schaffen. Dat vind ik ronduit grappig.
|