De lievelingskost van de VRT
De lievelingskost van de VRT
De openbare omroep in Vlaanderen neemt zijn opdracht als smaakmaker zeer ter harte. Tegelijk ziet de VRT het als zijn taak grenzen te verleggen. Beide facetten zijn terug te vinden in het programma Plat préféré. Hierin kookt chef-kok Jeroen Meus voor Canvas, de zender voor de meerwaardezoeker, het lievelingspotje van bekende mensen uit de twintigste eeuw. Buitenlandse bekende mensen, welteverstaan. Waar de binnenlandse BV's gaan eten, dat kun je in alle weekendsupplementen lezen.
Plat préfére gaat over de smaakpapillen van lieden die het mensdom hebben geamuseerd: Jacques Brel, Roald Dahl, Johnny Cash, Louis de Funès, Maria Callas, Salvador Dalí en Freddie Mercury. In dat rijtje van entertainers hoort volgens de VRT ook Adolf Hitler thuis. Volgende week dinsdag wordt kijkend Vlaanderen verzocht aan te schuiven bij het scherm om er de bereiding van een forelletje in botersaus te bekijken, gereedgemaakt met zicht op het Beierse arendsnest van de Führer. De toegang is gratis. De uitzending gaat niet onder de rode knop. De kostprijs van Hitlers lievelingskost zit verrekend in de 300 miljoen euro (meer dan een miljard oude Belgische frank) die de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks 'injecteert' in zijn openbare omroep. Over wat op het menu komt, heeft hij niets in de pap te brokkelen, dat wordt volledig autonoom bepaald door de programmamakers en als hij daar opmerkingen over heeft, dan krijgt hij van diezelfde programmamakers de middenvinger.
Toen er deze week protesten rezen van Joodse burgers die erop wezen dat zo'n uitzending over de culinaire smaak van Hitler wel eens zou kunnen leiden tot de banalisering van deze massamoordenaar en op de sites van neonazi's daar al een en ander van te merken viel, was men aan de Reyerslaan zeer verdrietig. 'Wat jammer dat mensen al oordelen vooraleer ze de uitzending gezien hebben', luidde het bij de VRT. Volgens de omroep heeft Canvas in de voorbije tien jaar de kijker goed geïnformeerd over de gruweldaden die Hitler beging. Maar blijkbaar hebben de programmakers al die sterke historische uitzendingen zelf niet aandachtig bekeken, anders zouden ze niet stellen dat Meus in zijn programma de mythe ontkracht dat Adolf Hitler vegetariër was. Die mythe is namelijk al eerder ontkracht op Canvas. Maar wel nog nooit terwijl men in de studio forel in botersaus aan het bruinen was, dat klopt.
De hypocrisie druipt eraf, lezer. De VRT verontschuldigt zich bij voorbaat, mocht iemand door de uitzending worden gekwetst. Met andere woorden: als je grootmoeder, je grootvader, je hele familie is vergast op bevel van de heer Hitler, dan moeten jullie maar even de andere kant opkijken terwijl wij onze onbevooroordeelde kijkers vergasten op forel in botersaus à la manière du Führer.
Ons maken ze niet wijs dat de makers bij het bespreken van de reeks niet onder mekaar hebben gezegd: we doen ook Hitler en daar krijgen we gegarandeerd heibel over. Forelletje met relletje. Op de VRT werkt men nog altijd ongestoord met het recept van de vroegere bewindvoerders: informeren is niet de eerste zorg, de kijkers verrassen wel. Men kiepert de jongste jaren ongeremd middelmatigheid en vulgariteit over de hoofden van de kijkers uit. Het getuigt van een onvoorstelbaar cynisme om als reactie op het protest van de Joodse gemeenschap te beweren dat in het programma van Meus 'de luxueuze schranspartijen in Kehlstein tijdens de gruwelijke oorlog duidelijk in perspectief worden geplaatst. Tegen de achtergrond van het lijden wordt de schrijnende immoraliteit ervan precies benadrukt. Het onderstreept het totale gebrek aan normbesef van de betrokkenen.' Ja, precies: het totale gebrek aan normbesef van de betrokkenen. Dat is het bedje waarin de VRT al een hele tijd ziek is. De lovestory tussen politica Maya Detiège en tv-presentator Chris Dusauchoit was breaking news deze week op de omroep en ze mochten het omstandig komen uitleggen in Terzake. Vorige week heeft men in datzelfde Terzake de kijkers ook uitgelegd waarom de VRT De naaktkalender uitzendt. Vlaanderen mag de trein van de moderniteit niet missen. Wij, van onze kant, beloven niet te zullen schrikken als bij Meus eerlang ook de lievelingskost van Idi Amin aan bod komt.
De auteur is journalist en schrijft in deze column over wat hij in de voorbije week gezien, gehoord en gelezen heeft.
DS, 25-10-2008 (marcelvannieuwenborgh)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|